TVNorge kan få bot

TVNorge risikerer en bot på flere hundre tusen kroner etter at Dagbladet skrev at ukebladet Her og Nå får være med på å utforme det redaksjonelle innholdet av «Big Brother»-showet.

Mandag skrev Dagbladet at Her og Nå sponser «Big Brother» med rundt fem millioner kroner, og at ukebladet får være med på å lage «Big Brother»-showet på tv. Tore Sannum, direktør for ukeblader i Hjemmet-Mortensen - som blant annet gir ut Her og Nå - sa til Dagbladet at de har en avtale med TVNorge om å utforme en uke- eller dagsoppgave, som deltakerne i «Big Brother» skal løse. Det er svært uvanlig, og i strid med kringkastingsloven, at sponsorer får anledning til å bestemme det redaksjonelle produktet.

Store underskudd

TVNorge har i flere år slitt med store underskudd og risikerer nå i tillegg en bot på flere hundre tusen kroner. I et brev til TVNorge, som ble sendt i går, ber Statens medieforvaltning tv-kanalen om å forklare seg innen 19. mars.

- Det er aktuelt å ilegge kanalen sanksjoner hvis TVNorge har brutt kringkastingsloven. Hvis det er snakk om grove brudd, så kan bøtene bli ganske store, sier fungerende avdelingsdirektør Dag Løvdal i Statens medieforvaltning.

Tilbakeviser

Konstituert TVNorge-sjef Morten Skotland Hansen har ikke lest brevet fra Medieforvaltningen, men sier at sponsoravtalen med Her og Nå ikke innebærer at ukebladet får lov til å påvirke det redaksjonelle produktet.

- Påstanden om at Her og Nå kan gripe inn i det redaksjonelle innholdet, får stå for deres regning.

- Sannum har sagt at Her og Nå skal utforme en oppgave i tilknytning til «Big Brother».

- Hvis han sa det, så må det skyldes enten en forsnakkelse eller en ubetenksom formulering. Det er ikke sikkert at det å lage en oppgave blir presentert og brukt på en slik måte at det påvirker det redaksjonelle innholdet.

- Hvordan er det mulig?

- Nei, det vet jeg ikke. Jeg sier dette bare som en prinsipiell påstand. Vi har et regelverk å forholde oss til, og det vil vi følge. Vi skal uansett ta brevet alvorlig, og besvare det, sier Skotland Hansen.

NRK måtte i fjor høst betale den hittil største boten på en halv million kroner for brudd på sponsorreglene etter en dokumentar om underholdningsparken Tusenfryd. Løvdal sier at TVNorges økonomi og antall seere ikke har betydning for hva kanalen eventuelt må betale.