TVNorge lover «en helt ny måte å oppleve tv på»

Lanserer miks av gameshow og dataspill, men imponerer ikke spillekspert.

NYTT KONSEPT: Kulturminister Linda Hofstad Helleland får omvisning av TVNorge-programdirektør Eivind Landsverk (t.v.) og The Future Group-gründerne Jens Petter Høili og Bård Anders Kasin i studio for kommende «Lost in time».


Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NYTT KONSEPT: Kulturminister Linda Hofstad Helleland får omvisning av TVNorge-programdirektør Eivind Landsverk (t.v.) og The Future Group-gründerne Jens Petter Høili og Bård Anders Kasin i studio for kommende «Lost in time». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): I en grønn kasse på hydrauliske bein sitter kulturminister Linda Hofstad Helleland med en styrespake i hendene, omgitt av teknikere med hodetelefoner.

Vi er i en grønnkledd sal i et studio i Nydalen i Oslo, der TVNorge lanserer en av vårens satsinger: Det interaktive konseptet «Lost in time», som blander spillgrafikk og gameshow-underholdning.

Dagbladet har tidligere fortalt om de norske gründerne i The Future Group. Medgrunnlegger Bård Anders Kasin har erfaring fra effektmakeriet på de to gigantiske «Matrix»-oppfølgerne «Reloaded»og «Revolutions», og det er intet mindre enn en revolusjon som nå loves på TVNorge over nyttår.

- Vi går inn i en verden vi tidligere ikke har vært til stede i, og kombinerer virkeligheten med det virtuelle. Ekte mennesker får oppleve en virtuell verden uten VR-briller, noe jeg synes er kjempespennende, sier programdirektør Eivind Landsverk i TVNorge og Discovery.

RACER: Kulturministeren i sving i TVNorges grønne studio.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
RACER: Kulturministeren i sving i TVNorges grønne studio. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Plasseres i grafikk

I studioet i Nydalen er teknikerne klare, det telles ned, og kulturministeren styrer seg gjennom en animert bane på skjermen foran seg mens hydraulikken simulerer svinger og kollisjoner.

Etter innsatsen jobber en stor stab med å plassere Hofstad Helleland selv inn i de digitale omgivelsene, og etter kort tid kan hun skimtes i førersetet på en avansert doning. Men løpet har ikke gått knirkefritt for ministeren:

- Jeg tror ikke jeg leder an, for å si det sånn. Hvis familien skal teste ut dette fra stua, tror jeg det er den yngre generasjonen som kommer til å gjøre det best, sier Hofstad Helleland til Dagbladet.

I AKSJON: Slik ble resultatet etter at kulturministeren testet virtuell racing. Foto: TVNorge
I AKSJON: Slik ble resultatet etter at kulturministeren testet virtuell racing. Foto: TVNorge Vis mer

For et sentralt aspekt ved det kommende TVNorge-programmet er nemlig at man ikke bare skal kunne følge med på studiodeltakerne: Hjemme i stua skal man selv kunne prøve å slå rekord i de samme spillene via en egen mobil-app.

Målgruppa for programmet er ifølge Landsverk alle som er glad i spill.

- Mange tror de yngste er mest glad i å spille, men vår research viser at det er flest spillere mellom 20 og 40 år, og nesten like mange kvinner som menn. Vi vet jo at spill er populært også hos voksne når vi ser stortingspolitikere som spiller Pokémon Go, sier programdirektøren.

Ikke imponert

TVNorge er først ute med lansering av The Future Groups konsept, men med tv-giganten FremantleMedia med som partner er planene for internasjonalt salg og lansering allerede lagt.

Men spillekspert og Pressfire-redaktør Jarle Hrafn Grindhaug er ikke umiddelbart blendet av revolusjonslovnadene.

- Det er vanskelig å finne det som skal være virkelig revolusjonerende her. Interaktive tv-konsepter der seerne kan delta hjemmefra har eksistert siden «Hugo» gikk på tv på nittitallet, og å plassere mennesker sammen med avansert grafikk gjorde for eksempel NRK under VM i Falun i 2015, sier Grindhaug.

TVNorge-lanseringen sammenfaller for øvrig med en annen internasjonal trend utover VR-satsing: De siste årene har det blitt stadig mer populært å følge med på nettstreaming av andre som spiller dataspill, via nettsteder som Twitch. Grindhaug har likevel sine tvil om hvorvidt Twitch-brukere nå skrur på TVNorge.

- Det finnes en enorm gruppe mennesker som elsker å følge med på at andre spiller på nettet, men jeg tror neppe mange av dem lar seg lokke tilbake til lineær-tv. Det finnes også mange strømmere på for eksempel Twitch som lar andre spillere delta i spillet, avslutter Grindhaug.

«Lost in time» sender studiodeltakere tilbake til ulike tidsepoker for fysiske oppgaver og utfordringer, og får Fridtjof Nilsen som programleder. Programmet er klart for skjermen fra mars 2017.