TVNorge satser 40 millioner på «Big Brother»

I går bestemte TVNorge seg for å sende det svært omstridte tv-programmet «Big Brother». Jakten på deltakere starter allerede i november. Sendestart blir mest sannsynlig til våren.

- «Big Brother» er kanskje det sterkeste tv-formatet verden har sett, og har skapt furore overalt. Jeg tror vi kan lage godt, engasjerende fjernsyn, derfor har vi sagt ja, sier administrerende direktør Pål Trælvik i TVNorge til Dagbladet. Kanalen har sittet på de norske rettighetene siden i fjor, men først i går kom den endelige avgjørelsen.

- Dette er en form for tv som har vært veldig omdiskutert, derfor føler vi at det har vært riktig å bruke lang tid. Men nå er tida inne, mener informasjonssjef Jens Petter Gjelseth i TVNorge.

Programmet skal sendes én eller to ganger daglig, mest sannsynlig fra i vår.

Rekordstor premie

I «Big Brother» sperres ti mennesker inne i et hus i 100 dager. De har ingen kontakt med omverdenen, overvåkes kontinuerlig av kameraer i alle rom, og stemmes ut en etter en. Vinneren sitter igjen med en stor pengepremie.

- Premien er ikke fastslått, men den blir solid, det er helt sikkert.

- Så mye som en million?

- Vi skal i alle fall diskutere det, sier Gjelseth.

Kanalen har allerede tre passende hus på hånda i østlandsområdet.

40 millioner

«Big Brother» blir TVNorges dyreste produksjon, med en prislapp på mellom 30 og 40 millioner kroner, etter det Dagbladet erfarer. Det er én av årsakene til nølingen.

- Dette er en produksjon som krever et enormt teknisk apparat, og et sted mellom 100 og 140 mennesker. Økonomien har vært et viktig poeng hele veien, sier Gjelseth.

Det er ingen hemmelighet at TVNorge har slitt med økonomien, og i september gikk TV3 for første gang forbi.

- Betyr dette være eller ikke være for TVNorge

- Nei, sier Gjelseth.

- Men dere trenger et flaggskip?

- Det gjør vi. «Big Brother» har vært en suksess i flere land, og vi håper det blir det også her hjemme, sier Gjelseth.

Også i Norge har «Big Brother» vakt opprør. Både Rubicon TV og Nordisk Film har sagt nei til å produsere programmet, og begrunnet det med begrepet «søppel-tv». Etter det Dagbladet erfarer skal «Big Brother» produseres av det norske selskapet Metronome Spartacus, som blant annet lager «Hotel Cæsar».

«Robinson-psykolog» John Sandstrøm har kalt programmet helsefarlig. Flere har advart mot den belastningen et slikt opphold kan bety for deltakerne.

- Jeg har selv snakket med deltakere fra andre land, lest rapporter og snakket med en rekke psykologer. Hadde du spurt meg for to år siden, hadde jeg sannsynligvis sagt nei. Nå har jeg en forståelse for hva dette er, og mener det er trygt å produsere, sier administrerende direktør Pål Trælvik.