Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TVNorge sender Jarle Andhøy-ekspedisjon som statsadvokaten mener er ulovlig

Eventyreren er tiltalt.

Eventyrer Jarle Andhøy må igjen møte i retten, denne gang tiltalt for ikke å ha hatt alle papirene i orden under en ekspedisjon i Sørishavet i fjor vår.

Statsadvokaten i Troms og Finnmark har tiltalt Andhøy for brudd på bilandsloven. Han skal ha sett bort fra kravene om tillatelse til ekspedisjoner sør for 60. breddegrad og for å ha dratt uten forsikring, skriver Nettavisen. Han må møte i Nord-Troms tingrett i februar.

Med i seilbåten «Berserk» var komiker Anne Kat. Hærland og artisten Petter Baarli. Ekspedisjonen ble filmet, og skal etter planen sendes på TVNorge.

Hanne McBride i TVNorge bekrefter overfor Dagbladet at serien vil gå som planlagt.

- Det er Jarle Andhøy som leder Berserk-ekspedisjonene. TVNorge tar ikke del i planleggingen eller gjennomføringen av Jarles ekspedisjoner, men vurderer TV-materialet som lages på turene først etter at de er gjennomført. Vår avtale med Jarle innebærer at vi har visningsrett til hans produksjoner, altså førsterett til å bestille en TV-produksjon basert på materialet som er filmet i løpet av ekspedisjonen. Vi betaler ikke for produksjonen før det eventuelt er bestemt at vi skal bestille den. Jarle er en erfaren sjømann, og Berserk er veldig annerledes enn andre TV-produksjoner. Essensen i programmet handler om å fri seg fra formaliteter og A4-livet, og å leve etter ens egen standard. Basert på det materialet vi har sett, gleder vi oss til å vise dette på skjermen. 

Jarle Andhøy selv mener imidlertid at det ikke er riktig å kreve tillatelser for å seile i Antarktis. 

- Jeg hevder at Norge må forholde seg til internasjonale forpliktelser gitt av havrettskonvensjonen og de klare forutsetningene for Antarktistraktatens tilblivelse, som sikrer alle retten til å ferdes på internasjonalt farvann. Det er på ingen måte slik at Norge har rett til å bestemme hvem som skal ha lov eller ikke til å seile i internasjonalt farvann i Antarktis, sier han til Nettavisen.

Andhøy ble i 2014 dømt til en bot på 45 000 kroner for å mangle tillatelse og forsikring da han i 2012 reiste til Antarktis for å lete etter spor etter båten «Berserk» som ble borte i en storm året før med et mannskap på tre om bord. Han anket denne dommen til Høyesterett, men anken ble avvist.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media