TVNorge-sjefen: «Jegertvillingene» inneholder noen oppsiktsvekkende og brutale scener

Men Harald Strømme forsvarer alligator- og villsvinjakta i Florida.

(Dagbladet): TVNorges programserie om «Jegertvillingene» har skapt kraftige reaksjoner.

I første episode ble det vist hvordan Johanne og Kristine Thybo-Hansen (23) under sitt opphold i Florida skyter en alligator og bruker hunder til å jage og holde fast et villsvin som tvillingene til slutt avliver med kniv.

TV-seere som har ytret seg på kanalens facebooksider har hevdet jakten som vises er uetisk og ikke ville vært tillatt i Norge. Over 800 har skrevet under på et nett-opprop mot serien.

Før andre episode går på lufta i kveld har TVNorge-sjef Harald Strømme forfattet et lengre forsvar for serien og publisert det på sin blogg.

Skulle skytes uansett Her anfører Strømme at selv om programserien «inneholder noen oppsiktsvekkende og brutale scener», er både alligator og villsvin skadedyr det drives aktiv og nødvendig beskatning av i Florida.

«Alligatoren som skytes i første program var det gitt fellingstillatelse på, fordi den hadde blitt for nærgående på privat eiendom, tilhørende en lokal bonde. Den skulle med andre ord skytes, uansett om jegertvillingene skulle gjøre det eller ikke», skriver han.

«Alt som skjedde i programmet foregikk til punkt og prikke etter regelboka, og alligatoren døde momentant etter å ha blitt skutt i nakken», skriver Strømme.

Han skriver videre at villsvin ikke er naturlig tilhørende i den amerikanske staten, at den begår skadeverk som koster samfunnet millioner av dollar i året, og skader bestanden av truede dyrearter i året.

«Dette er ikke jakt for moro skyld, men både nødvendig og etterlengtet», skriver TVNorge-sjefen med kildebelegg hos amerikanske naturforvaltningsmyndigheter.

Jaktpropaganda Siri Martinsen, leder av dyrevernorganisasjonen NOAH, er ikke beroliget av blogginnlegget.

- TVNorge fortsetter å grovt underkommunisere dyrenes lidelser. For alligatorens del var det lite som var «momentant» ved seansen, mener Martinsen.

- Den dras i med det som ser ut til å være tau med store kroker. Strømme kunne for redelighetens skyld fortalt hva slags kroker den eventuelt har i seg og mer nøyaktig hva den faktisk gikk i gjennom før den ble skutt, sier hun.

Marthinsen mener Strømmes blogginnlegg representerer «en sterk svekkelse» av TVNorge som redaksjonell mediekanal.

- Hele innlegget bærer preg av sterk partiskhet i favør av jaktinteresser og bortforklaring av dyrevernkritikk. TV Norge beveger seg nå farlig nær stupet i forhold til å ikke lenger kunne kalles en mediekanal. Det de driver her er ren jaktpropaganda - og det i tillegg for jaktformer som anses uetiske og derfor er ulovlige i Norge, sier hun.