TVNorge

TVNorge søker stygg kvinne

Ønsker «stygg kvinne» til tv-program.

PEN ELLER IKKE: Produksjonsselskapet Concorde TV lager et tv-program for TVNorge, der de trenger en «stygg kvinne». Nå vekker annonsen reaksjoner. Foto: NTB Scanpix
PEN ELLER IKKE: Produksjonsselskapet Concorde TV lager et tv-program for TVNorge, der de trenger en «stygg kvinne». Nå vekker annonsen reaksjoner. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en annonse på Statist.no søker produksjonsselskapet Concorde TV etter en mindre pen kvinne - eller som de selv skriver i annonseteksten: «stygg kvinne».

- Vi søker en statist etter en beskrivelse, men ut over det ønsker vi ikke å si noe mer, opplyser Emilie Øien Fretland i Concorde TV overfor Dagbladet, og henviser til oppdragsgiveren, TVNorge.

DISKRIMINERENDE: Blogger og influenser Kristin Gjelsvik reagerer på annonseteksten, og spør hvem som skal definere hva som er stygt og ha som er pent. Foto: Nina Hansen
DISKRIMINERENDE: Blogger og influenser Kristin Gjelsvik reagerer på annonseteksten, og spør hvem som skal definere hva som er stygt og ha som er pent. Foto: Nina Hansen Vis mer

TVNorge er taus

I annonsen står det å lese: «For et nytt program for TVNorge skal vi gjøre et eksperiment for å se om det er sant at man får fordeler av å være «pen». Vi søker derfor etter en med selvironi og humor rundt det å ikke oppfylle dagens skjønnhetsidealer».

TVNorge ønsker heller ikke å si så mye om tv-serien og annonsen.

- Er det ikke litt spesielt å søke etter en «stygg kvinne»?

- Jeg har ikke for vane å snakke om tv-serier som er under produksjon. Vi søker en person som vi ønsker skal være med i et underholdningsprogram, sier mediesjef Hanne McBride i Discovery Networks, som eier TVNorge.

RASER I TAKKETALEN: Kristin Gjelsvik tar et oppgjør med Sophie Elise i takketalen på Vixen awards. Video: Kine Falch Vis mer
FAKSIMILE: Annonsen på Statist.no.
FAKSIMILE: Annonsen på Statist.no. Vis mer

- Forkastelig annonse

Blogger og influenser Kristin Gjelsvik er opprørt over annonsen. Hun har tidligere tatt kraftig til orde mot kroppspress. På Vixen Awards forrige uke tok hun et oppgjør med influenser Sophie Elise Isachsen.

- Hvem er det som skal definere hva som er stygt, spør hun.

- Jeg synes ordlyden i denne annonsen er forkastelig. Å søke etter en stygg kvinne, nei det er det verste jeg noen gang har hørt, sier Gjelsvik til Dagbladet.

I annonsen tilbys kvinnen et honorar på 700 kroner for en halvdags jobb.

- Morsom annonse

Skribent, foredragsholder og førstelektor Elin Ørjasæter har uttalt til Dagbladet Magasinet at:

«Kvinner må være pene for å få jobb. De som er under sju på en skala til ti, bør pynte på utseendet». Hun viser også til forskning, som konkluderer med at å ha et attraktivt utseende bærer med seg mange fordeler.

- Haha, jeg synes denne annonsen var ganske morsom, sier Ørjasæter.

- Det er mye forskning rundt dette at utseendet gir fordeler i yrkeslivet, for dem som ser bra ut. Programideen, sketsjen, eller hva det nå er, er derfor relevant. Og Concorde er jo et profesjonelt produksjonsselskap, etter hva jeg vet, legger hun til.

MORSOMT: Elin Ørjasæther synes ikke annonsen er diskriminerende. Foto: Siv Johanne Seglem
MORSOMT: Elin Ørjasæther synes ikke annonsen er diskriminerende. Foto: Siv Johanne Seglem Vis mer

- Kjenner skalaen

Den tidligere hodejegeren tror det er positivt å snakke om utseende med humor og selvironi.

- Jeg synes Concorde og TVNorge formulerer seg fint i annonsen, med «stygg» i anførselstegn. Samtidig er de tydelige på at man nettopp ikke skal tilfredsstille vanlige skjønnhetsidealer.

Pene får lettere jobb

I 2003 ble det gjennomført en metaanalyse av 27 forskningsartikler om utseendets betydning for flere forhold knyttet til jobb. Analysen viste at utseende kan være en avgjørende faktor når man skal velge mellom jobbkandidater som besitter samme kompetansen.

SJOKKERT: NKristin Gjelsvik og Dennis Poppe får besøk av Silje Sandmæl i andre episode av «I lomma på Silje», og blir, mildt sagt, overrasket over eget forbruk. Vis mer

Undersøkelsen konkluderer med at det lønner seg å være pen.

En metaanalyse gjennomført i 2000 viser at attraktive mennesker blir behandlet vesentlig bedre enn mindre attraktive. Dette fungerer som positive fordommer. Attraktive mennesker har større sosial makt, er bedre likt og blir oppfattet til å ha mer positive egenskaper, viser undersøkelser.

Norsk undersøkelse

Kristine Braathen og Oda Einang fullførte bachelor på HR-linjen på Høyskolen Kristiania våren 2017 med utgangspunktet i oppgaven «Trynefaktor i arbeidslivet».

De antyder at når de som rekrutterer og ansetter snakker om «kjemi», så kan det være et skalkeskjul for et pent utseende.

- Etter vår tolkning kan det virke som at begreper som «kjemi», «personlighet» og det å «passe inn på arbeidsplassen» til en viss grad kan fungere som et ubevisst skalkeskjul for utseende når en vurderer kandidater, konkluderer de i oppgaven.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer