Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TVNorge-topp reagerer kraftig på pengekrangel:
- Absurd

Kritiserer det dramatiske utspillet til Skuespillerforbundet.

REAGERER: Eivind Landsverk, programdirektør i TVNorge, mener Skuespillerforbundets forhandlingskrav er urimelige. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
REAGERER: Eivind Landsverk, programdirektør i TVNorge, mener Skuespillerforbundets forhandlingskrav er urimelige. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): - Denne situasjonen er så absurd at det faktisk er vanskelig å tro at det er sant, sier Eivind Landsverk, programdirektør i TVNorge og Discovery Networks til Dagbladet.

Som Dagbladet tidligere har omtalt, sendte Norges Skuespillerforbund mandag ut en krass pressemelding hvor de ber norske, fagforeningsorganiserte skuespillere om å «stå imot presset» under kontraktsforhandlinger med produsenter og tv-kanaler.

I forhandlinger

Skuespillerforbundet forhandler nå med TV 2 om såkalte tredjepartsrettigheter. Avtaler som skal sikre skuespillere inntekter når kabel-distributører som Get og Canal Digital selger tv-abonnenter til kundene. Disse avtalene om kompensasjon forvaltes av Skuespillerforbundet og rettighetsorganisasjonen Norwaco.

Fagforeningen påbyr også medlemmene om «samlet opptreden», et svært kraftig signal å sende i en pågående forhandlingssituasjon.

Det betyr at medlemmene av Skuespillerforbundet ikke kan vike fra tariffavtalene når de inngår kontrakter med produsenter.

Reagerer kraftig

I går fortalte Dagbladet hvordan Espen Ecbos selskap Seefood i praksis ikke kan hyre fagorganiserte skuespillere dersom de ikke viker fra tariffavtalen de har med Skuespillerforbundet.

Utspillet fra Skuespillerforbundet får Landsverk til å reagere kraftig. Han mener at de nå forsøker å blokkere kanalene fra å lage og sende tv-produksjoner med norske skuespillere.

- Tenk deg at du bygger et nytt hus. Du betaler for alt arbeidet til alle som har bidratt, men så nekter til slutt «Låsesmedforeningen» deg å låse opp inngangsdøra, slik at du ikke får tatt huset i bruk, sier han og fortsetter:

- Dette skyldes at låsesmeden har inngått en avtale med sitt forbund om at det er forbundet som skal gi en tillatelse til bruk av låsen. «Låsesmedforeningen» har videre overlatt til en monopolbedrift, la oss kalle den «Norsmeko», å fastsette vilkårene for bruken av låsen.

- Lønn er betalt

- Det er slik Skuespillerforbundet opptrer nå. Skuespillerforbundet har overlatt til Norwaco å fastsette vilkår for at vi kan vise programmet på TV, til tross for at det er betalt full lønn i tillegg til vederlag for tilgjengeliggjøring til alle som har vært med i produksjonen, sier Landsverk.

Han meddeler at TVNorge har full forståelse for dilemmaet produksjons-selskaper som Seefood nå står overfor.

- Vi bestiller en produksjon. De ønsker å produsere den. Men vi får altså ikke mulighet til å vise den på TV. Det sier seg selv at vi ikke kan produsere et TV-program som vi ikke får vist på TV. Dette er jo hele formålet med at vi bestiller en TV-produksjon, sier en oppgitt Landsverk.

- Hør på pippi

Generalsekretær i Norsk Skuespillerforbund, Anders Bredmose, ber TVNorge-sjefen hente inspirasjon fra en viss berømt eventyrfigur.

- Eivind Landsverk bør høre på Pippi som sier «den som er veldig sterk, bør også være veldig snill». Norwaco forvalter medlemmers rettigheter fordi hverken skuespillere eller Norsk Skuespillerforbund har tilstrekkelig innsikt eller forhandlingsstyrke i forhold til disse store internasjonale aktørene som Discovery, sier Bredmose til Dagbladet.

- Gjør alt i vår makt

- Vi skjønner at et arbeidsmarked hvor det er «Texas-tilstander» er ønskelig for en stor aktør som Discovery, men det mener vi altså ikke at det er for den enkelte skuespiller. Derfor gjør vi alt som står i vår makt for å beskytte tariffavtalen, fortsetter han.

Bredmose mener det er vanskelig å forholde seg til hva Landsverk opplever «som absurd».

- Vi har tidligere vært i forhandlinger om nettopp dette med Discovery. Forhandlingene sluttet plutselig da de besluttet seg for å inngå avtale med Norsk Filmforbund. Vi mener det er absurd at Discovery åpenbart har følt seg forpliktet til å betale til et forbund for de samme rettighetene, men blankt avviser å gjøre det til andre grupper av rettighetshavere, sier Bredmose.

503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media