TVNorge vil ha politiattest fra reality-deltakere

Etter Svetlana-tragedien i Spania.

(Dagbladet.no): I går fortalte Dagbladet.no om spansk-russiske Svetlana (30), som ble drept etter at hun sa nei til et frieri fra ekskjæresten på et talkshow.

Ekskjæresten Ricardo Navarro var allerede før det mislykkede frieriet dømt til fengsel for vold mot Svetlana, noe tv-kanalen Antena 3 sier de ikke visste.

Det finnes ingen liknende norske talkshow, men også i Norge har det vært episoder der voldsdømte har vært med i realityserier. TVNorge er blant dem som nå vil skjerpe rutinene.

- Bruker kriminelle

- Det er et problem at vi ikke kan be om politiattest av realitydeltakere. Inntil videre er vi helt avhengig av at folk forteller sannheten når vi spør om det er noe vi bør vite om fortida deres, sier TVNorge-direktør Eivind Landsverk til Dagbladet.

I 2005 ble voldsdømte Michael Wibecan kastet ut av Big Brother-huset, ifølge TVNorge fordi han hadde en voldsdom han ikke hadde opplyst om. Wibecan hevder derimot at kanalen løy om begrunnelsen. Selv hevdet han at voldsdommen var det første han opplyste om da han kom på intervju:


- Det er bare tull. De bruker deltakernes kriminelle fortid til å dra inn seere,
sa han til Dagbladet.no.

Også året etter kom det en Big Brother-deltaker med voldelig fortid inn i huset. Samuel Alen hadde sonet 45 dager i fengsel for grov vold.

VIL SKJERPE RUTINENE: TVNorge-direktør Eivind Landsverk mener det er et problem at de ikke kan be om politiattest. Foto: NINA RUUD
VIL SKJERPE RUTINENE: TVNorge-direktør Eivind Landsverk mener det er et problem at de ikke kan be om politiattest. Foto: NINA RUUD Vis mer

Programdirektør Trygve Rønningen i TV 3 mener man må stole på at produksjonsselskapene har gode rutiner:


- Å gardere seg hundre prosent for at slike ting ikke skal skje, er umulig når du lager TV med helt vanlige mennesker, sier han.

Vil ha råd

I Spania har Svetlana-drapet ført til en voldsom mediedebatt, ikke minst siden også tidligere drap og alvorlige voldsepisoder har blitt knyttet til deltakere som nettopp har vært med på det samme talkshowet.

Montserrat Comas, president i Observatorio contra la Violencia Doméstica y de Género, en organisasjon som kartlegger vold i hjemmet, mener saken bør få konsekvenser.

Hun tok i spanske medier i går til orde for at det bør opprettes et audiovisuelt råd i Spania, med makt til å regulere og sanksjonere mediene, for å unngå denne typen saker i framtida.

- Programmer av typen som lufter personlige drama for offentligheten er forferdelige, og bør reguleres mer, sa Comas ifølge avisa Diario de Navarra.

Plukket ut i konfrontasjon

TVNorge vil ha politiattest fra reality-deltakere

Imens har spansk politi samlet flere bevis mot eksmannen Ricardo Navarro.

Tre vitner hadde allerde plassert Navarro på åstedet der russiske Svetlana Orlova ble stukket ned og drept. I går plukket de ham også ut i en vitnekonfrontasjon, skriver den spanske avisa La Verdad.

Vitnene identifiserte Navarro til tross for at han ble plassert mellom andre menn, og med barbert hode.

Navarro barberte av seg alt håret i går eller søndag, og spanske medier tolket hårklippen som et forsøk på å forvirre vitner.

Det er ifølge La Verdads kilder ingen regel som forbyr siktede personer å forandre utseendet. Likevel står det nedfelt i den spanske loven at vakter og andre fengselsansatte bør ta «nødvendige forholdsregler for at fangen ikke gjør forandringer med seg selv eller klesdrakten som vanskeliggjør identifisering».

Uansett om Navarros barberte hode er lovstridig eller ei, plukket alle de tre vitnene - Orlovas naboer i bygningen i gata Díaz Moreu - rett person i vitnekonfrontasjonen, uten noen form for tvil.

Navarro hevder på sin side at han ikke var utenfor hjemmet til ekskjæresten i forrige uke, men på besøk hos foreldrene sine i Playa de San Juan. Foreldrene støttet forklaringen da de først ble avhørt av politiet.

Navarros advokat, Javier Roman, vil verken kommentere hårklippen eller noe annet som har med saken å gjøre, overfor pressen.

MISTENKT: Politiet antar at Ricardo Navarro drepte ekskjæresten med kniv. Her blir 30-åringen ført inn til fengslingsmøte i forrige uke.