Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TVNorge vurderer å slutte med Big Brother

Har gått for langt i å caste ekstreme deltakere, mener medieviter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Medieviter Alex Iversen mener at Big Brother-produsentene kan ha gått for langt i å plukke ut ekstreme deltakere.

Iversen tror ikke at omtalen av voldsdømte og kriminelle gagner realityserien, og han er overrasket over det som er kommet frem i Dagbladet.no de siste dagene.

- All ståheien med glamourmodeller og kriminelle kan virke fremmedgjørende. Det er helt åpenbart at det reduserer nærheten som publikum føler til deltakerne, sier Iversen.

Kjente forbindelser

I går skrev Dagbladet.no om de tette båndene mellom glamourmodellbransjen og castingen til Big Brother.

Det er gammelt nytt, mener Bingo Rimér, som ikke synes det er noe rart at de samme lettkledde jentene som figurerer i hans blader og på nettsiden Flickor.se dukker opp på Big Brother, hvor hans eks-kjæreste Erika Moen jobber med castingen.

- Det har lenge vært en kjent sak i Sverige. Jeg besitter et enormt nettverk, og det er klart jeg har en finger med i spillet når det skal castes, sier Rimér.

Han mener det er helt naturlig at han kontaktes og blir bedt om å gi tips når de svenske Big Brother-produsentene skal velge mellom 20.000 søknader.

KAN VÆRE SLUTTEN: Etter fem sesonger med Big Brother kan metningspunktet være nådd, mener informasjonsdirektør Jens-Petter Gjelseth. Derfor vil TVNorge vurdere om dette er siste sesong når Big Brother-huset tømmes for årets deltakere. Foto: TVNorge
KAN VÆRE SLUTTEN: Etter fem sesonger med Big Brother kan metningspunktet være nådd, mener informasjonsdirektør Jens-Petter Gjelseth. Derfor vil TVNorge vurdere om dette er siste sesong når Big Brother-huset tømmes for årets deltakere. Foto: TVNorge Vis mer

Til Svenska Dagbladet har Rimér tidligere skrytt av sin rekrutteringsvirksomhet.

- Jeg tror faktisk at vi har forsynt de fleste dokussåpene med deltakere. De vil ha utadvendte, pene og spektakulære mennesker, sa Rimér til den svenske avisen.

Verre med svenskene

Medieviter Alex Iversensens oppfatning av årets deltakere er at de er mer ekstreme, mer grenseløse og har mer silikon i puppene.

Han reagerer sterkt på at Big Brother-produsentene trekker inn voldsdømte i realityserien.

- Jeg er ikke overrasket at man ønsker å ha med vakre kvinner. Det er ganske enkelt fordi bimboer selger.

- Det jeg ikke kan forstå er at de spekulerer i å ha med voldsdømte. Hvilken oppmerksomhet gir det? Hvis det stemmer er det uproft. Det burde ikke være vanskelig å finne ekspressive og eksplosive mennesker uten at de er voldsdømte, sier Iversen.

Iversen mener det har funnet sted en endring av deltakerprofilen etter at Big Brother ble laget i samarbeid med Sverige.

- Det har tatt av etter at man begynte å samkjøre med Sverige. Det henger sammen med at man i vårt naboland har en mer aggressiv og ukritisk tabloidpresse som lager store oppslag på alt som skjer i realityserier, spesielt i Big Brother, sier han.

Fremmedgjøring

For Big Brother er vanligvis medieomtale av kontroverser gull verdt.

- Dette handler om et slitasjeproblem. Folk har sett mye reality, og Big Brother er en type seigtflytende såpeopera. Får å få noe igjen, må du se mye på det for å bli fanget av det sosiale spillet. Problemet er at tida du gidder å bruke på å sette deg inn i det sosiale spillet er blitt mindre.

-  Poenget med hypen, det å putte inn ekstreme mennesker, er å få avisoppslag som kan lokke folk inn i serien, sier Iversen.

Nå stiller han spørsmål ved om ikke Big Brother har gått for langt i å trekke inn ekstreme deltakere. Avisoppslag om voldsdømte deltakere gir negative assosiasjoner, mener Iversen.

Metningspunktet nådd

Informasjonsdirektør i TVNorge Jens-Petter Gjelseth kan ikke gi svar på om de har gått for langt i å velge ekstreme deltakere. Men han svarer slik på alt oppstyret omkring utvelgelsen av årets deltakere.

- Det er vanskelig å vite på forhånd om deltakerne er for ekstreme. Når du møter de på casting opptrer de gjerne på en annen måte.

Nå vurderer tv-kanalen om de skal fortsette med Big Brother.

- Jeg tror at med fem sesonger av Big Brother, så kan metningspunktet være nådd. Men det er for tidlig å avgjøre Big Brothers videre skjebne. Vi må ta den endelige avgjørelsen når sesongen er over, sier Gjelseth til Dagbladet.no.

<B>KJENT SAK:</B> Svenske Bingo Rimér mener det er gammelt nytt at han tipser castingansvarlige om bra deltakere til realityserier.
<B>MISTER NÆRHETEN:</B> Medieviter Alex Iversen spør om ikke Big Brother-produsentene har gått for langt i hente inn ekstreme deltakere. På den måten kan seerne miste nærheten til deltakerne, mener han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!