KOMMENTARER

Russland og Kina

Tvunget til køys av Trump

Vladimir Putin og Xi Jinping har blitt «bestevenner». I en ikke alltid delikat trekant.

MOT EN HØYERE HIMMEL?: Kinas president Xi Jinping sammen med Russlands president Vladimir Putin i Kreml i Moskva. Foto: AFP / NTB Scanpix
MOT EN HØYERE HIMMEL?: Kinas president Xi Jinping sammen med Russlands president Vladimir Putin i Kreml i Moskva. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det var så man ikke skulle tro det man hørte. Men i forrige uke omtalte den normalt litt stive og formelle kinesiske presidenten Xi Jinping sin russiske kollega Vladimir Putin som «min beste og nærmeste venn». Det var under det økonomiske toppmøtet i St. Petersburg, som vestlige land boikottet, slik de har gjort de siste fem åra. Men der Xi med sin til tilstedeværelse til gjengjeld kastet storstilt glans over Putins utstillingsvindu .

Putin nøyer seg på sin side med å kalle Kina for «vår strategiske partner», slik han gjorde da han og Xi møttes i april. Og i dialogen mellom de to er USA godt synlig som en felles trussel. Putin beskyldte USA for å føre en politikk preget av det han kalte «uhemmet økonomisk egoisme». Parolen var: Nå gjelder det å stå sammen, så vi ikke blir hengt hver for oss.

Den globale bøddelen er selvfølgelig den amerikanske presidenten Donald Trump. Han har gått til en dramatisk handelskrig mot Kina. Han er dømt til å fortsette sanksjonene mot Russland. Og han trapper opp internasjonale spenninger og konflikter, som i Iran, og når det gjelder USAs forpliktelser i forhold til klima- og nedrustningsavtaler. Slik beskriver Putin konsekvensene av president Trumps slagord, America First, som allerede har resultert i en rekke handelskriger:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer