«Twilight»-forfatter planla ikke ny bok

Men plutselig stod hun med den i hånda.

||| Stephenie Meyer er kvinnen bak kjempesuksessen «Twilight» - en serie med romantiske ungdomsbøker som har tatt tenåringsjenter verden over med storm. De fire bøkene i serien har solgt i over 100 millioner eksemplarer, og er utgitt på til sammen 47 språk.

Det er ikke vanskelig å tenke seg reaksjonen hos forleggerne da hun plutselig stod der med et nytt manus.

- Vi visste ingenting om «Bree Tanners korte nye liv» før i mars, da fikk alle de internasjonale forlagene beskjed på likt. Det kom som en stor påskegave, sier Gyldendal-redaktør Ingrid Greaker Myhren til Dagbladet.

Les anmeldelsen av «Bree Tanners korte nye liv» her.

Episk kjærlighet
De tidligere bøkene til Stephenie Meyer, «Twilight»-seien samt den frittstående romanen «Verten», har et samlet opplag på over 250 000 i Norge. Både småjenter og mødrene deres har latt seg fenge av historien om vampyren Edward og tenåringsjenta Bella. Greaker Myhren trekker paralleller mellom «Twilight» og klassiske kjærlighetsromaner av Jane Austen og Emily Brontë.

- Det er en klassisk, bredt anlagt, episk kjærlighetshistorie, som blir enda mer forsterket av vampyr- og varulvelementene, sier hun.

Nekter å fortsette «Twilight» Til tross for suksessen har Meyer tidligere gjort det klart at hun ikke ville skrive flere Twilight-bøker, etter at et utkast til en planlagt femte bok ble lekket på internett. Den nye boka, som fikk verdenslansering lørdag 5. juni, er imidlertid ikke en direkte fortsettelse av de andre fire bøkene.

Det er en slags spin off-fortelling om en av bikarakterene som dukker opp i bok nummer tre, «Eclipse». I den nye boka får vi hele hennes historie. Bree dukker også opp i filmatiseringen av «Eclipse», som har premiere 30. juni.

SUKSESSFORFATTER: Stephenie Meyer har skrevet de umåtelig populære Twilight-bøkene. Nå er hun klar med en spin off-fortelling. Foto: GYLDENDAL
SUKSESSFORFATTER: Stephenie Meyer har skrevet de umåtelig populære Twilight-bøkene. Nå er hun klar med en spin off-fortelling. Foto: GYLDENDAL Vis mer

Meyer skrev i utgangspunktet historien for å ha den med i en kommende guidebok til Twilight-universet. Men historien vokste, og da hun var ferdig, var den blitt en bok i seg selv.

- Det gikk ikke opp for meg at dette skulle bli en roman før jeg leverte det til forleggeren min, sier Meyer i et intervju distribuert av forlaget. Det er ifølge Greaker det eneste intervjuet hun har gitt i forbindelse med den nye boka.

Hemmelig handling Meyer holder også kortene tett til bryster når det gjelder eventuelle flere bøker fra «Twilight»-universet.

- Vi vet ingenting, men hun har jo sagt at dette frister til gjentakelse, sier Greaker Myhren.

Hun måtte skrive under flere kontrakter om konfidensialitet i forbindelse med den nye boka, og fikk ikke lov til å fortelle noen om handlingen før lanseringen 5. juni.

- Forlaget var livredde for at noe skulle lekke ut igjen. Samtidig er det vel en liten hype man lager rundt det, sier hun.

«Bree Tanners korte nye liv» har et førsteopplag på 20 000 i Norge, omkring 18 000 mer enn normalt. Forlaget regner med et nytt opplag. Men siden poststreiken inntraff midt i lanseringen, har de ikke helt oversikt over etterspørselen ennå.

Les anmeldelsene av de to siste bøkene i «Twilight»-serien her:

Blodsuppe
Trekantdrama med tenner