Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- «Twilight» handler ikke om seksuell avholdenhet

Møt kvinnen bak bok- og filmsuksessen.

||| Det var juni 2003, og den da 30 år gamle husmoren Stephenie Meyer lå og sov i senga si i Phoenix, Arizona. Søvnen var særlig dyp - Meyer var fullstendig utslitt etter å ha brukt dagen på å pleie og mate sin syke sønn Gabe.

Det var da den kom til henne. Drømmen, som har gjort underverker for millioner av tenåringers fantasiliv og Meyers egen lommebok. Den handlet om en ung og vakker vampyr som lå på en solopplyst eng og snakket med en like ung og vakker jente. 

- Jeg er ikke sikker på hvorfor drømmen kom til meg, eller hva som gjorde den så spesielt levende. Jeg vet ikke engang hvorfor den handlet om vampyrer. Men det var en vakker drøm, skriver Meyer i en e-post til Dagbladet.

Uventet suksess
Høy på inspirasjon fra drømmen hamret Meyer i løpet av sommeren ned et manuskript som til slutt ble til «Twilight - evighetens kyss», den første av de fire bøkene om Isabella Swan og den uforklarlig vakre og mystiske vampyren Edward.

Historien om tilblivelsen av bokserien har vist seg å være like uimotståelig for oss journalister som blod er for et gjennomsnittlig blekfjes med hoggtenner.

Det er, i likhet med historien om Harry Potter-skaper J.K. Rowling, en fortelling om en uventet sensasjon. Stephenie Meyer hadde utdannelse fra mormonerskolen Brigham Young University, hun elsket Charlotte Brontë og Jane Austen, men hadde overhodet ingen litterære ambisjoner selv. Hun hadde giftet seg i ung alder med en revisor og var fornøyd med tilværelsen som hjemmeværende.

Da Meyer var ferdig med manus sendte hun det likevel rundt til en lang rekke forlag, og de aller fleste var selvsagt avvisende. Unntaket var en prakisstudent ved ett av forlagene. 

Til slutt signerte hun kontrakt med Little, Brown. Per i dag har bøkene solgt i overkant av 70 millioner eksemplarer.

- Ingen skjulte beskjeder
Meyers historie blir ofte brukt i markedsføringsøyemed, men bakgrunnen hennes som religiøs er også noe som gjør at hun tidvis blir mistenkeliggjort.

For eksempel har trangen Edward har til å sette tennene i Bellas nakke, en trang han stadig slåss mot, av mange blitt lest som et bilde på viktigheten av seksuell avholdenhet. Dette avviser Meyer blankt.

FORFATTEREN: Stephenie Meyer har blitt mangemillionær som følge av suksessen. FOTO: SCANPIX/REUTERS
FORFATTEREN: Stephenie Meyer har blitt mangemillionær som følge av suksessen. FOTO: SCANPIX/REUTERS Vis mer

- Det finnes ingen skjulte beskjeder i mine historier — de handler kun om underholdning. Vampyrmetaforen handler for meg mer om valgenes kraft. Uansett hva slags livssituasjon du har, kan du alltid velge noe bedre. Eller verre, skriver Meyer.

- Så du bruker ikke din religiøse bakgrunn som inspirasjon?

- Den eneste måten min religion påvirker skrivingen er ved at karakterene mine er bevisste på evigheten. Mennesker i den virkelige verden lurer på hva som kommer etter dette livet, og hvordan det bør påvirke måten de lever på. Mine karakterer tenker også på dette. Det gjør dem mer ekte.

Tenker fortsatt på Bella
Universet Stephenie Meyer har bygget opp inviterer til innlevelse i en grad som tåler sammenlikning med både «Ringenes Herre»
og «Harry Potter».

Det betyr en fanskare som er like ivrig som den er enorm. Av og til kan dette få negative konsekvenser, som da en kladd av den uferdige boka «Midnight Sun» ble spredd på nettet. Meyer valgte da å droppe hele prosjektet.

- Nå som ting har blitt større og større, har det blitt umulig for meg å kommunisere med fansen på individnivå. Det er virkelig trist. Jeg skulle ønske jeg kunne bli kjent med flere, skriver hun, og avviser at det foreligger en plan om å fullføre «Midnight Sun» på
et seinere tidspunkt.

Meyer debuterte utenom vampyrsjangeren med «The Host» i fjor. Nå skal også denne historien bli film.

Likevel tenker hun på Edward og Bella nesten hver dag:

- Jeg vet nøyaktig hva som skjer i framtiden med mine karakterer. At jeg for tiden ikke skriver om dem vil aldri forhindre meg fra å tenke på dem.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media