Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Twin Peaks formet meg

Pen og skoleflink er hun. Men bak Bertine Zetlitz' (25) kontrollerte ytre, finnes mørke dragninger og en splittet personlighet. - Det er flere her inne, sier Bertine og peker på hodet sitt.

Fem uker før den slippes knyttes det skyhøye forventninger til Zetlitz' nye album «Beautiful So Far». Og allerede nå kan Bertine avsløre hva som har inspirert plata.

- Det er ikke noe som har formet meg så mye som «Twin Peaks», sier hun.

- Tv-serien «Twin Peaks», ikke filmen. Når de lyseste og mest kontrollerte elementene i livet viser fram sine mørke sider, det er da det virkelig begynner å bli skummelt, forklarer Zetlitz med glød.

David Lynchs semilegendariske tv-serie handlet om svartsida til den tilsynelatende idylliske småbyen Twin Peaks. De dystre hemmelighetene i livet til Laura Palmer og de andre i byen har satt varige spor i Bertines indre.

- Serien har formet måten min å tenke på. Jeg er mye mer fascinert av «Twin Peaks» enn av den der sex, drugs & rock'n'rollmyten, understreker hun.

Malstrøm

Det vevre artisttalentet med de spill levende øynene kombinerer umiddelbar popteft med ubehagelige, nærmest grufulle undertoner på sin nye singel «Adore Me» (nummer 19 på denne ukas hit40). Hun sender assosiasjonsevnen i retning den schizofrene følelsen i BBCs kultserie fra Sunnmøre, «Malstrøm».

Etter å ha vært snill, pen og undrende pop-pike på debutalbumet «Morbid Latenight Show», innrømmer Bertine at hun har latt de mørke sidene få slippe mer til på oppfølgeren.

- Alle går rundt og anstrenger seg for at alt skal være lyst og fint. Før har nok jeg også fokusert på å framstå som ren, kontrollert og skoleflink. Men nå har jeg lært å godta alle mine sider. Den røde tråden på den nye plata er at det er flere her inne, sier Bertine og peker på sitt eget peroxidblonde hode. I videoen til «Adore Me» kjører hun da også på biltur med fem versjoner av seg sjøl. Alle blonde, alle forskjellige.

Tabbeangst

- Man må holde på litt for å finne ut hvem man er, sier hun.

14. september starter Bertine en norgesturné i Bergen. For to år siden ville en slik konsert gitt henne nervøse rykninger.

- Da jeg debuterte, var jeg så innmari redd for å drite meg ut. Nå klarer jeg å slappe av og konsentrere meg om synginga istedenfor alt mulig annet. Jeg er sikrere og har langt mindre angst for å bli oppfattet som et nek, sier hun.

På tross av at Zetlitz' debutalbum ble gitt ut i USA, vil ikke artisten lenger rope så høyt om verdensherredømme.

- Det er jo kult å bare få holde på med det her, lage plater og spille konserter, sier hun på overraskende uambisiøst vis.

- Man blir så sliten i det her yrket, det å snakke om alt som kan skje, legger hun til.

«Beautiful So Far» kommer 4. september.

BERTINE TINER: - Jeg var redd for å drite meg ut da jeg ga ut debutplata mi, innrømmer Bertine Zetlitz. Nå har hun klart å tine opp angstklumpen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media