Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Twin Peaks»-skaperen gir seg som filmregissør

David Lynch avslører at han har laget sin siste film.

GIR SEG: Filmskaper David Lynch tror at han har laget sin siste film. Om to uker blir sesong 3 av «Twin Peaks»-serien lansert. Foto: NTB Scanpix 
GIR SEG: Filmskaper David Lynch tror at han har laget sin siste film. Om to uker blir sesong 3 av «Twin Peaks»-serien lansert. Foto: NTB Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Om to uker, mandag 22. mai, er det premiere på den nye «Twin Peaks»-serien. Det blir omtalt som en verdensbegivenhet.

Nå forteller regissør David Lynch, i et intervju med Sydney Morning Herald, at han aldri kommer til å lage en ny film.

Handler om billettsalg

- Tidene har endret seg. Mange filmer selger dårlig med billetter, selv om de er gode. Filmer som selger billetter og gjør det godt på kinostatestikken, er nødvendigvis ikke slike filmer jeg vil lage, sier han til avisa.

Vender tilbake: Den populære amerikanske kultserien Twin Peaks kommer tilbake med ny sesong, 25 år etter at den første sesongen ble sluppet i 1990. Video: Showtime. Vis mer

Det er mer enn ti år siden han lage sin forrige spillefilm.

Den 71 år gamle amerikanske regissøren er tilbake med ny runde med «Twin Peaks», over 25 år etter at en hel verden ble fengslet av det lukkede og rare lille samfunnet i den oppdiktede byen.

Et mørkt og vridd univers

David Lynch er kjent for mørke, bisarre og besnærende filmer som «Blue Velvet» (1986) «Wild at Heart» (1990).

Han siste spillefilm er «Inland Empire» fra 2006.

SNIKTITT: I 2017 kommer den lenge etterlengtede fortsettelsen på kultserien «Twin Peaks». Her er nyeste smakebit. Video: Showtime Vis mer

Nå tyder mye på at den blir hans siste spillefilm. Ifølge Sydney Morning Herald er han sikker i sin sak om at han er ferdig som filmregissør, etter at han har tenkt seg godt om:

- Jo, det stemmer, sier han.

Hvem drepte Laura Palmer?

Millioner av tv-seere over hele verden satt i 1990 og 1991 fengslet til tv-ruta og fulgte FBI-agent Dale Cooper (Kyle MacLachlan) og hans etterforsking av det brutale drapet på den vakre high school-studenten Laura Palmer (Sheryl Lee).

Måten historien ble drevet fram på, forandret måten å fortelle tv-dramaer på for all ettertid.

Den nye serien utspiller seg 25 år etter at det brutale mordet på skjønnhetsdronningen Laura Palmer sjokkerte innbyggerne i «Twin Peaks».

Spiller tunghørt FBI-sjef

I den nye serien medvirker mange nye navn og flere kjente personer fra det originale skuespillerensemblet, deriblant Kyle MacLachlan som FBI-agent Dale Cooper.

ETTERFORSKEREN: FBI-agent Dale Cooper, spilt av Kyle MacLachlan.
ETTERFORSKEREN: FBI-agent Dale Cooper, spilt av Kyle MacLachlan. Vis mer

Davis Lynch har også denne gangen en sentral rolle i tv-dramaet.

Ikke bare som regissør, men også som skuespiller i serien, der han nok en gang har rollen som den tunghørte og dresskledde FBI-sjefen Gordon Cole.

Med sine til sammen 30 episoder på begynnelsen av 90-tallet ble «Twin Peaks» et begrep. 22. mai blir vi introdusert for de to første, av i alt 18 nye episoder, på HBO Nordic.