Twin Pics

Kristin Anna (20) gleder seg til norske jordbær. Tvilling-søster Gyda gleder seg til å være alene. Møt islandske Múm.

GYDA VALTÝSDÓTTIR sleper rundt på celloen sin i retning den blå scenen på Roskilde. Det lukter råttent av festivalgjørma, og Gyda er åpenbart ikke på sitt favorittsted akkurat nå. Bak scenen møter den 20-årige musikkstudenten ved Kunstakademiet i Reykjavik tvillingsøster Kristin Anna, som bor i Berlin. Gyda henter fram det gamle russiske fotoapparatet hun kjøpte i St. Petersburg i fjor. Det blir mye reising.

- JEG BEGYNNER Å BLI veldig sliten nå. Det er musikk i ørene hele tida. Dette er den lengste turneen vi har gjort til nå, og jeg savner å være mer alene. Jeg er en slik person, forklarer Gyda på blyg engelsk med tjukk islandsk aksent.

Men jentene gleder seg til å komme til Quartfestivalen. De har vært i Norge mange ganger, oftest på besøk hos en tante i Oslo.

- Jeg husker at vi pleide å spise jordbær da vi var på besøk i Norge. De er så store og gode. På Island er de veldig små, sier Kristin Anna.

DET ER TRE ÅR SIDEN de islandske tvillingssøstrene ble kjent med en skotsk fyr som heter Stuart Murdoch under den britiske indiefestivalen The Bowlie Weekend. Slik endte de to islandske jentene opp som coverstjerner på skotske Belle And Sebastians «Fold Your Hands Child...»-album.

- Jeg tror at Stuart mest av alt hadde lyst til å dra til Island. Han trengte nok bare en unnskyldning, og det var oss, sier Gyda til FREDAG.

Det var først litt seinere at det gikk opp for resten av verden at de to jentene også spilte i et band selv. Albumet «Yesterday Was Dramatic - Today Is OK» med sin utforskende, naivt melodiske og halvelektroniske postrock kom krypende hit til lands via importhylla i platebutikken.

Tidligere i år kom den fantastiske oppfølgeren «Finally We Are No One» på Fat Cat, det samme plateselskapet som har gitt oss et annet drømmende islandsk band, Sigur Rós.

- Det er første gangen vi og Belle And Sebastian møtes på turné. Egentlig kjenner vi bare to i bandet, forklarer Gypa.

MÚM BLE TIL DA Örvar Poreyjarson Smárason (25) og Gunnar «Gunni» Örn Tynes (23) spurte de to purunge søstrene om de ville være med og lage teatermusikk til en oppsetning av Andri Snærs «Sagan af blaa hnettinum» («Historien om den blå verden»). Det ville de.

- Det er en samfunnskritisk barnefortelling, veldig eventyraktig. Den handler om noen barn som aldri blir gamle, men som strever etter å bli lykkeligere og lykkeligere. Det kommer en mann ned fra verdensrommet som kan hjelpe dem med det, men de må betale med å bli eldre. De ønsker bare dagslys, men skjønner etter hvert at det alltid er mørkt på undersiden, at det er barn der som lider, forklarer Gyda entusiastisk.

- Hva betyr Múm egentlig?

- Múm betyr ingenting. Det er bare en lyd. Og det har ingen ting med engelske «mum» å gjøre. Det er alltid trist når folk glemmer den lille streken over u\'en.

FOTOGENE JENTER: Múm-tvillingene Kristin Anna og Gypa Valtýsdóttir har blitt fotografert før. På omslaget til Belle And Sebastians album «Fold Your Hands Child, You Walk Like A Peasant». I dag spiller både Múm og B&S på Quart.