Twitter-sjefen: - Er ikke stolt

Twitter-sjef Jack Dorsey er bekymret for konsekvensene av utestengelsen av Donald Trump.

FORKLARER: Twitter-sjef Jack Dorsey har skrevet en lang rekke Twitter-meldinger der han forklarer utestengelsen av USAs president. Foto: Jim Watson / AFP / NTB
FORKLARER: Twitter-sjef Jack Dorsey har skrevet en lang rekke Twitter-meldinger der han forklarer utestengelsen av USAs president. Foto: Jim Watson / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag 9. januar markerer dagen for Twitter-kongen Donald Trumps fall. Da ble han utestengt fra sin favorittplattform for godt.

Dette fordi Twitter mener den avtroppende presidenten oppildnet til ytterligere voldsbruk etter angrepet på Kongressen 6. januar.

Kontoen hadde over 88 millioner følgere, og samtlige av Trumps 56 571 Twitter-meldinger er nå fjernet. Donald Trump kan fortsatt bruke den offisielle president-kontoen.

Mikrobloggnettstedet har fått massiv kritikk for utestengelsen. I en lang rekke Twitter-meldinger forklarer Twitter-sjef Jack Dorsey bakgrunnen for utestengelsen av Donald Trump.

- Jeg feirer ikke og er ikke stolt over at vi sperret Donald Trump ute fra Twitter eller at vi endte der. Etter en tydelig advarsel om at vi kom til å gjøre det, tok vi avgjørelsen ut fra den informasjonen vi hadde basert på trusler mot vår fysiske sikkerhet både på og utenfor Twitter.

- Kan være farlig

Dorsey understreker at avgjørelsen var riktig.

- Jeg mener dette var den riktige avgjørelsen for Twitter. Vi sto overfor en ekstraordinær og uholdbar situasjon, som tvang oss til å fokusere på sikkerhet. «Offline»-skade, som et resultat av «online»-tale, er beviselig reell, og er det som driver våre retningslinjer og håndhevelsen av disse, skriver han.

Dorsey påpeker også at å forby en Twitter-konto har betydelige konsekvenser, og skriver at han føler at de mislykket i å fremme en sunn dialog.

- Å måtte gjøre dette, setter den offentlige samtalen på spill. Det deler oss. Det begrenser potensialet for avklaring og læring, og setter en presedens jeg føler er farlig: makten et individ eller et selskap har over en del av den globale offentlige samtalen.

Historisk: Donald Trump stilt for riksrett for andre gang. Han har fordømmet angrepet på Kongressen. Vis mer

- Vil være ødeleggende

Twitter-sjefen forklarer at denne makten til nå har blitt begrunnet med at en tjeneste som Twitter bare er en liten del av den offentlige samtalen over internett, og at om folk ikke følger reglene, kan de bruke en annen internettjeneste.

Bekymringen oppsto imidlertid da en rekke leverandører valgte å følge etter Twitter. Snapchat har også utestengt presidenten. YouTube, Facebook og Instagram har sperret kontoene hans midlertidig.

Samtidig har Parler, et Twitter-lignende nettsted, blitt stengt ned. Tjenesten har brukt servere fra Amazon Web Services, men tilgangen har nå blitt kuttet. Mange Trump-tilhengere og høyreekstreme flyktet hit da Twitter begynte å stenge dem ute, og begrunnelsen for nedstengingen er at Parler har gjort for lite for å hindre oppfordringer til vold.

SKREV UNDER: Her signerer Nancy Pelosi på dokumentet som stiller Trump for riksrett. Video: AP Vis mer

Dorsey understreker at han ikke tror at dette ble koordinert, men at hver leverandør tok hver sin beslutning.

- I dette øyeblikket, kan dette kreves, men på lang sikt vil det være ødeleggende for det åpne internettets formål og idealer. Et selskap som tar en forretningsbeslutning om å moderere seg, er forskjellig fra en regjering som fjerner tilgang, men kan oppleves på samme måte.

- Må avvæpne

Samtidig er han tydelig på at det er viktig å ta en kritisk gjennomgang av retningslinjene og se på hvordan tjenesten kan bidra til å gjøre skade.

- Det er viktig at vi erkjenner at dette er en tid med stor usikkerhet og en reell kamp for mange rundt om i verden. Målet vårt i dette øyeblikket er å avvæpne så mye vi kan, og sikre at vi alle bygger mot en større felles forståelse og en mer fredelig tilværelse på jorda.

- Jeg tror internett og en global offentlig samtale er vår beste og mest relevante metode for å oppnå dette. Jeg anerkjenner også at det ikke føles slik i dag. Alt vi lærer i dette øyeblikket vil forbedre vår innsats, og presse oss til å være det vi er: én menneskehet som jobber sammen.

PÅ TWITTER: Donald Trump la ut en tale på Twitter etter at han ble dømt til riksrett. Video: Twitter Vis mer

President Donald Trump har gått hardt ut mot Twitter og andre sosiale medier som har utestengt ham.

- De begår en katastrofal feil. De er splittende, og de demonstrerer noe som jeg lenge har forutsett, sa presidenten tirsdag.

Også Tysklands Angela Merkel har vært kritisk til utestengelsen.

- Ytringsfriheten er en grunnleggende rettighet. Den kan innskrenkes, men det må skje med hjemmel i lover og ikke bestemmes av sjefene i nettplattformer. Med det utgangspunktet synes statsministeren det er problematisk at presidentens kontoer er permanent sperret, uttalte den tyske statsministerens talsmann Steffen Seibert mandag.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer