DEBATT

Debatt: Globalisering

Tybring-Gjedde frykter noe han åpenbart ikke kjenner godt nok til

Stortingsrepresentanten faller av sitt eget lass.

HOLD TUNGA RETT: Christian Tybring-Gjedde må holde tunga rett i munnen, mener kronikkforfatter Kristian Torp. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HOLD TUNGA RETT: Christian Tybring-Gjedde må holde tunga rett i munnen, mener kronikkforfatter Kristian Torp. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Christian Tybring-Gjedde gikk onsdag forrige uke til frontalangrep på globaliseringen og dens politiske fundament. I et forsvar for globaliseringens tapere går han løs på den politiske elitens kronerullende handelsavtaler og understreker frihandelens ekskluderende effekt på nasjonale arbeidsstyrker.

Globalisert handelsvirksomhet, hvor land puljer seg sammen i overnasjonale grupperinger med hensikt i å la kapital, arbeidskraft, varer og tjenester flyte fritt, skaper samfunnstapere, mener Tybring-Gjedde. Disse vil han slå et slag for.

Tidvis gjør han også noen gode poeng. Han har helt rett i at globaliseringen har ført med seg økt økonomisk ulikhet. Helt siden høy inflasjon og høy arbeidsledighet sammenfalt på 70-tallet av grunner som hører en annen artikkel til, har den politiske økonomien nemlig vært i endring. Budsjettkutt, privatisering, deregulering av finanssektoren og desentralisering av lønnsforhandlinger har ført til økt konkurranse bedrifter imellom. Det har også ført med seg økende ulikhet mellom de som har mest og de som har minst.

Piketty har, som en av flere, vist at den økonomiske ulikhetens grafiske utvikling fra rundt 1910 til i dag er u-formet. Ulikheten øker fra rundt 1970, i takt med de politiske prosessene beskrevet ovenfor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer