<strong>VIL BOIKOTTE:</strong> Christian Tybring-Gjedde (Frp). Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
VIL BOIKOTTE: Christian Tybring-Gjedde (Frp). Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

LEDER

Tybring-Gjeddes svenske tilstander

Tybring-Gjeddes oppfordring til boikott av Aftenposten er trist og skadelig for den politiske debatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Aftenpostens lederartikkel onsdag advarte mot å forby hijab på barneskoler. Det falt Frp's stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde tungt for brystet. I en Facebook-oppdatering onsdag oppfordrer han til boikott av Aftenposten, og skriver «La Aftenposten og andre MSM (mainstream media, red. anm) dø i fred.» Dette er en oppsiktsvekkende uttalelse fra en representant fra regjeringspartiet.

Det blir ikke bedre av at han i statusoppdateringen gjengir lederartikkelen på en grovt feilaktig måte. Han underslår fullstendig at Aftenposten tydelig sier at de ikke er tilhenger av hijab-bruk i barneskoler. De mener bare at et lovforbud er feil måte å gå fram. Det er et syn som Dagbladet for øvrig deler. Det er mulig vi dermed også rammes av stortingsrepresentantens boikott-linje. Det får så være.

Dagbladet boikotter ingen politiske partier, og ingen politiske meninger så lenge de holder seg innenfor lovens rammer. Den samme linja følger alle store, norske medier. Det er tradisjon i norsk presse for å ha stor takhøyde, å være en åpen debattarena — også overfor dem som utfordrer meningene de ulike mediene måtte ha på lederplass. Aftenposten har i nyere tid vært en sentral målbærer av et slikt publisistisk syn, med tidligere kulturredaktør og nåværende Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås som stemme og premissgiver.

Motsatsen har vi sett i et land som Tybring-Gjedde i andre sammenhenger liker å bruke som et dårlig eksempel: Sverige. Der holdt de store mediene lenge høyrepopulistene i Sverigedemokraterna på armlengdes avstand, eller faktisk helt unna spaltene. Det var på mange måter en boikott. En slik offentlighet har ikke norske medier ønsket.

Tybring-Gjeddes oppfordring til boikott, hans forsøk på å utdefinere Aftenposten fra den offentlige samtalen, er trist og skadelig for den politiske debatten. Å stenge ute meningsmotstandere er det samme som å lukke seg selv inne. Det håper vi Frp's stortingsrepresentant blir stående alene om å gjøre. En forsikring fra hans partileder Siv Jensen om at uttalelsen står for egen regning, er på sin plass.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer