LEDER

Tydelig og gal retning

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Regjeringen vil ha fri omsetning av gårdsbruk, fri prissetting og ingen boplikt. I går sendte landbruks- og matminister Sylvi Listhaug ut et lovforslag til høring om å fjerne både konsesjonsloven og boplikten. Statsråden begrunner forslagene med at lovendringen vil gjenreise eiendomsretten til norske bønder. Samtidig sier hun at regjeringen vil beholde driveplikten, jordloven og plan- og bygningsloven som begrenser nedbygging av jordbruksarealer i bynære strøk. Listhaug mener også lovendringen vil stimulere til at bruk som står tomme får nye eiere.

Forslaget er radikalt, men ikke uventet. Hovedtrekkene er beskrevet i regjeringsdokumentet som ble utformet etter valget. Problemet er at Listhaug og regjeringen med dette starter en grunnleggende kursendring for norsk landbruks- og bosettingspolitikk uten en bred, offentlig debatt. Snarere kan det virke som om FrP vil endre grunnlaget for landbrukspolitikken gjennom skrittvise tiltak som blir umulige å reversere.

Bare de mest naive kan tro på Sylvi Listhaugs løfter om at det meste blir som før. Målet er jo et helt annet: Regjeringen styrer mot et industrilandbruk som vil gi større enheter og føre til nedlegging av mindre og mer marginale bruk. Fri prissetting er selvsagt en fordel for bønder som vil ut av yrket, men ikke for folk som vil inn i det. Markedsverdien vil ikke lenger være knyttet til matproduksjon, men også til alternativ utnyttelse av arealet. Det kan ikke være noen tvil om lovendringen vil føre til at flere gårdsbruk nedlegges og går over til å bli fritidseiendommer. Fri prissetting vil øke verdien av matjord i bynære strøk og i lengden bryte ned jordvernet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer