LEDER

Hovedleder: Ap i Finnmark og Troms sier nei til konsekvensutredning

Tydelig olje-nei i nord

Det er i ferd med å synke inn at framtida ikke er olje.

OLJEFRITT: Moskenesøya, Lofoten. Foto: NTB Scanpix
OLJEFRITT: Moskenesøya, Lofoten. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

I helga sa Arbeiderpartiets fylkeslag i både Finnmark og Troms nei til konsekvensutredning av oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe).

Striden om oljeleting i disse sårbare naturområdene har lenge vært en nøkkelsak i norsk politikk. Det er flertall på Stortinget for konsekvensutredning, som regnes som første skritt på vei mot åpning. Likevel har både denne regjeringen, og den forrige med Ap, SV og Senterpartiet, hatt som en del av samarbeidsavtalen at LoVeSe skal være oljefritt. Småpartiene har brukt sin vippeposisjon til å holde olje- og gassnæringen unna.

Det nye er at et av de store partiene nå kan være i ferd med å bevege seg mot samme standpunkt. Det viser at klima- og miljøpolitikken har et fått et sterkere momentum.

Arbeiderpartiet skal ta stilling til saken på sitt landsmøte til våren. Vedtakene i de to nordligste fylkene har en ikke ubetydelig signalverdi. Det er ikke slik at det er folk utenfra som vil verne, mens de lokalt gjerne vil ha oljeindustri. Ved valget i 2013 var flertallet av AP sine velgere i Nordland mot oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Alle kommunene i Lofoten sier nei.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer