OLJEFRITT: Moskenesøya, Lofoten. Foto: NTB Scanpix
OLJEFRITT: Moskenesøya, Lofoten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LEDER

Hovedleder: Ap i Finnmark og Troms sier nei til konsekvensutredning

Tydelig olje-nei i nord

Det er i ferd med å synke inn at framtida ikke er olje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

I helga sa Arbeiderpartiets fylkeslag i både Finnmark og Troms nei til konsekvensutredning av oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe).

Striden om oljeleting i disse sårbare naturområdene har lenge vært en nøkkelsak i norsk politikk. Det er flertall på Stortinget for konsekvensutredning, som regnes som første skritt på vei mot åpning. Likevel har både denne regjeringen, og den forrige med Ap, SV og Senterpartiet, hatt som en del av samarbeidsavtalen at LoVeSe skal være oljefritt. Småpartiene har brukt sin vippeposisjon til å holde olje- og gassnæringen unna.

Det nye er at et av de store partiene nå kan være i ferd med å bevege seg mot samme standpunkt. Det viser at klima- og miljøpolitikken har et fått et sterkere momentum.

Arbeiderpartiet skal ta stilling til saken på sitt landsmøte til våren. Vedtakene i de to nordligste fylkene har en ikke ubetydelig signalverdi. Det er ikke slik at det er folk utenfra som vil verne, mens de lokalt gjerne vil ha oljeindustri. Ved valget i 2013 var flertallet av AP sine velgere i Nordland mot oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Alle kommunene i Lofoten sier nei.

Lederen i Troms Ap, Cecilie Myrseth, understreker overfor NTB at partiet i nord ikke er mot petroleum. Vedtaket handler bare om at de mest sårbare områdene skal være oljefrie. Å isolere det politiske spørsmålet til bare å gjelde LoVeSe er sikkert en fornuftig politisk strategi. Det er likevel opplagt at Paris-avtalen og nye realiteter om den økonomiske bærekraften i oljeinvesteringer, spiller inn. Verden har bestemt seg for å bekjempe klimaendringene, og det betyr at vi vil forbruke langt mindre fossil brensel. Det internasjonale energibyrået anslår at oljeforbruket vil være 30 prosent lavere i 2030 enn i dag.

Det er altså ikke bare økologisk uvettig å starte oljevirksomhet i våre mest dyrebare naturperler, det er også økonomisk uklokt. Tilsammen totalt kontraproduktivt. Det er i ferd med å synke inn at framtida ikke er olje, selv om næringen har vært en økonomisk lykke for landet.

I over ti år har LoVeSe i praksis vært vernet. Det skal et politisk jordskjelv til for å endre på dette. Neste naturlige skritt på veien er en gjennomgang av det norske petroleumsskatteregimet, som gjør at staten i praksis betaler for nesten 80 prosent av investeringer og letevirksomhet. Lederen for klimastiftelsen Zero har gitt en helt presis definisjon på det å tro at oljeinvesteringene kan fortsette, upåvirket av klimaavtaler og internasjonale forpliktelser: «klimafornektelse 2.0».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer