Tydelig, snill og streng vil Jens lede NATO

Jens Stoltenberg sendte et klart budskap til Moskva på sin første dag som generalsekretær i NATO, og han viste seg som en tydelig leder.

NY SJEF:  Generalsekretær Jens Stoltenberg avsluttet sin første dag som sjef med en formell pressekonferanse. Etterpå ble det tid til uformell prating med sjampanje og snitter.Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NY SJEF: Generalsekretær Jens Stoltenberg avsluttet sin første dag som sjef med en formell pressekonferanse. Etterpå ble det tid til uformell prating med sjampanje og snitter.Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Kommentar

BRUSSEL (Dagbladet): Jens Stoltenberg sier han vil være en både snill og grei og fast og bestemt generalsekretær i NATO, alt etter behov. Men på hans første arbeidsdag i alliansens hovedkvarter sto han fram som en tydelig leder, med klare politiske budskap.

Naturligvis er det ingen overraskelse å se krisa i Ukraina, krigene i Irak og Syria på Tyrkias grense, styrking av alliansens hurtige innsatsstyrke og militære roterende øvelser i Øst-Europa øverst på NATOs dagsorden. Dette vedtok jo stats- og regjeringssjefene på toppmøtet i Wales i begynnelsen av september.

Men det er Jens Stoltenberg som skal gjennomføre vedtakene og målbære NATOs politikk.

Stoltenberg vil forhandle med Russland og president Vladimir Putin ut fra militær styrke. Og derfor understreker han planene om å skape «en spydspiss» av en rask innsatsstyrke.

Han fikk tallrike spørsmål av journalister fra mange land om hva som kreves av Russland for å gjenoppta et godt forhold. Russland må følge folkeretten og sine forpliktelser, gjentok han flere ganger, uten å stille utvetydige krav. Men til slutt sa han:

- Vi må se Russland endre adferd når det gjelder Ukrainas suverenitet og integritet. Europa har hatt et samarbeid mellom øst og vest som har bygd på regler.

Dette betyr et fritt og uavhengig Ukraina som får tilbake halvøya Krim, som Putin har annektert.

Mange i NATO, i medlemslandene og blant journalister vil svært gjerne vite om Stoltenbergs erfaringer med Russland.

- Jeg tar med meg mine erfaringer, og jeg har jobbet med Russland i mange år om miljø, fisk og delelinje i Barentshavet. Vi trenger en styrke som Norge har hatt gjennom sitt NATO-medlemskap. Vi trenger et sterkt NATO og samtidig må vi arbeide for et konstruktivt forhold til Russland.

Seinere la han til:

- Det er feil å lage en motsetning mellom å være en sterk allianse og være åpen for dialog.

Generalsekretærer sender også ut et klart budskap ved å legge sine to første reiser til Polen og Tyrkia, henholdsvis øst- og sør-fronten for NATO.

Den russiske viseutenriksministeren, Aleksej Mesjkov, sa på Stoltenbergs første dag i NATO at Russland vurderer å sammenkalle NATO-Russland-rådet. Han hadde lite godt å si om forgjengeren, Anders Fogh Rasmussen, men var villig til å se på Stoltenberg med et åpent sinn. Det kan være en politisk prøveballong.??— Vi har ikke mottatt noen konkret forespørsel, men hvis den kommer, vil vi ta den imot med et åpent sinn. Vi har understreket at vi ønsker politisk kontakt med Russland, helt siden krisa i Ukraina begynte, sier Stoltenberg.

Stoltenberg lovte også å følge opp vedtaket om å unngå kutt i forsvarsbudsjettene og gradvis øke dem til to prosent av brutto nasjonalprodukt i medlemslandene gjennom årlige revisjoner. Det kommer til å bli en stri jobb.

- Min jobb består av to oppgaver: Jeg er generalsekretær i alliansen og jeg leder møtene i Rådet, sa han, og sa seg godt fornøyd med sin første arbeidsdag.

Men den personlige lederstilen til generalsekretæren stilles det også store forventninger til i hovedkvarteret. Mange mislikte Rasmussens arbeidsform hvor han samlet det meste rundt seg og sine nærmeste og overså ambassadørene i Rådet, som egentlig er hans overordnede.

På sin første dag som leder samlet Stoltenberg alle ambassadørene med ektefeller hjemme hos seg til en mottakelse. Før dette, etter sitt første møte med journalistene serverte han vin og annet drikke og gikk rundt og pratet med alle som ville. Og på sin andre arbeidsdag har han sammenkalt alle de ansatte til allmøte i NATOs store kantine.

Alle vil merke at det har kommet en ny sjef i huset.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.