IKKE VALGBAR: Carl I. Hagen.
Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
IKKE VALGBAR: Carl I. Hagen. Foto: Jørn H Moen / DagbladetVis mer

Carl I. Hagen og Nobelkomiteen:

Tydelige prinsipper er det eneste forsvarsverket for en uavhengig Nobelkomité

Prinsippene må avgjøre.

Meninger

Fremskrittspartiet gir ikke opp sin utrettelige kamp for å få vararepresentant til Stortinget, Carl I. Hagen, innvalgt som medlem av Nobelkomiteen.

Deres siste forslag innebærer at Hagen skal søke om permisjon fra Stortinget for hver sesjon, altså hvert halvår. Dette er nok et slag i lufta. Permisjon skal bare gis ved sykdom eller dersom representantene gis et framstående internasjonalt verv. Plass i Nobelkomiteen kvalifiserer ikke for dette, fastslår Stortingets administrasjon. Fornuftig nok, etter som rett til permisjon i så fall ville rangere en plass i komiteen over vervet som stortingsrepresentant.

De omtrent eneste som nå støtter Frp og Hagen i deres kamp for den gamle partieierens kandidatur, er avisa Klassekampen. De oppfordret i forrige uke på lederplass til «smidighet», for at Hagen skulle få plassen partiet hans ønsker.

Det Frp og Klassekampen ikke forstår eller bryr seg om, er at behovet for en prinsipiell tilnærming i denne saken er særlig viktig.

Det som i mange år het Det norske Stortings Nobelkomite, har behov for å markere sin uavhengighet. Derfor har det ikke sittet regjeringsmedlemmer der siden krigen, og de siste 40 årene heller ikke stortingsrepresentanter.

Etter utdelingen av fredsprisen til Liu Xiaobo i 2010, ble Norges diplomatiske forbindelser til Kina nesten helt kuttet. Det har gitt ytterligere behov for å markere avstand mellom norske myndigheter og den uavhengige fredsprisen.

Det har blant annet resultert i at Høyre og Ap har anstrengt seg for å finne kandidater med større avstand til det politiske liv, og oppnevnt henholdsvis Henrik Syse og Berit Reiss Andersen til komiteen.

For omverdenen er det vanskelig nok å oppfatte skillet mellom myndigheter og komitéen når det er nasjonalforsamlingen som oppnevner medlemmene. Norge er også et lite land, der folk går inn og ut av posisjoner i løpet av livet og hvor graden av inhabilitet mange ganger vil kunne diskuteres.

For å opprettholde legitimiteten i at Stortinget utnevner medlemmene til Nobelkomiteen, er derfor tydelige prinsipper det eneste mulige forsvarsverket.

Derfor er det positivt at Ap, V, Sp og KrF har foreslått en innstramming av reglene for å sikre at heller ikke vararepresentanter til tinget kan velges til Nobelkomiteen. Høyre skal ifølge Dagens Næringsliv være fristet til å støtte forslaget, mot at de får lagt inn et tillegg - at heller ikke ledere i internasjonale organisasjoner kan velges til Nobelkomiteen. Det er fornuftig.

Så får heller Frp rulle ut løperen og tenne faklene for Hagen når han møter som vara i Stortinget.