KOMMENTARER

Tyfus, pest eller kolera

Ingen av de tre kandidatene til presidentvalget i Afghanistan har særlig tillit.

VALG I AFGHANISTAN:  Bevæpnede vakter beskytter folk fra valgkommisjonen idet de bærer stemmeurnere på plass foran lørdagens afghanske valg. Foto: Reuters / NTB Scanpix
VALG I AFGHANISTAN: Bevæpnede vakter beskytter folk fra valgkommisjonen idet de bærer stemmeurnere på plass foran lørdagens afghanske valg. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

DET FRYKTES omfattende valgfusk under president- og regionalvalgene i Afghanistan lørdag. To eksempler fra den britiske avisa The Guardian viser at dette, som de to foregående, kan bli et farsevalg. En valgmedarbeider fortalte at han hadde skaffet seg et forråd av registreringskort. En lokal leder sa at han skulle få innbyggerne i distriktet sitt til å stemme mot en «godtgjørelse» på titusener av dollar.I 2009 ble én million stemmer forkastet, men det ble ikke noe omvalg i distriktene som var involvert, fordi president Hamid Karzais utfordrer, Abdullah Abdullah, trakk seg i protest.

NÅ ER mulighetene for valgfusk gjort mindre, blant annet ved at velgerne må dyppe fingrene i to forskjellige typer blekk, som i praksis skal være umulig å få av, slik at man ikke kan stemme flere ganger. Forrige gang var det én type blekk, men det kom meldinger om at noen hadde funnet en smart måte å fjerne blekket på. Det skal - i hvert fall i teorien - nå være vanskeligere å tukle med valgurnene. Men bestikkelser og løfter om tjenester kan man ikke komme unna. Til alt overmål har de fleste av de utenlandske observatørene reist av frykt for terroren som herjer. Og ikke minst: I flere områder i Afghanistan er det så utrygt at det ikke vil være mulig å stemme. På tross av dette går mange afghanere til valg med en viss entusiasme. De er lei krigsherrer, korrupsjon og krig. Men så er spørsmålet om de kan klare å forandre landet med stemmesedlene sine.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer