VÅPENEKSPORT: Changemaker demonstrerer utenfor Regjeringskvartalet i Oslo i februar 2015, for økt kontroll av norsk våpeneksport.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
VÅPENEKSPORT: Changemaker demonstrerer utenfor Regjeringskvartalet i Oslo i februar 2015, for økt kontroll av norsk våpeneksport. Foto: Lise Åserud / SCANPIXVis mer

Tykkere tåke om våpeneksport

Det er irrelevant å påstå at vi har et av verdens strengeste regelverk dersom regelverket tillater eksport til undertrykkende regimer. 

Meninger

Vi takker Marit Nybakk (Ap) og Liv Signe Navarsete (Sp) for svar 11. mai på vårt innlegg 29. april der vi spurte hvorfor de ikke vil lage regler som forbyr salg av militært utstyr til autoritære regimer.

Nybakk og Navarsete ga 11. mai en generell beskrivelse på deres innstilling til stortingsmeldingen om våpeneksport. Det var ikke det vi ba om. Vi ba om svar på et konkret spørsmål om konsekvensen av deres beslutning.

Konsekvensen av Ap's og Sp's beslutning er at undertrykkende regimer vil fortsette å motta militært utstyr fra Norge. Gjennom denne eksporten er vi med på å legitimere voldsbruken og undertrykkingen som foregår mot befolkningen.

Dagens regelverk stanser ikke eksport av militært utstyr til undertrykkende regimer. Det er irrelevant å påstå at vi har «et av verdens strengeste regelverk» dersom regelverket tillater uansvarlig eksport. Påstanden gjør ikke at eksporten blir ansvarlig.

Det nærmeste vi kommer et svar fra Ap og Sp på spørsmålet vårt, er at de tar beslutninger «ut ifra et helhetlig perspektiv. En del av dette bildet er at det ikke er mulig å sikre nasjonal forsvarsevne, uten også å ha en nasjonal forsvarsindustri.»

Vil virkelig militærindustrien kollapse av å ikke eksportere militært utstyr til Saudi-Arabia? Eller finnes det en annen grunn til at vi skal fortsette denne eksporten?

Vi venter fortsatt på svar på hvorfor Sp og Ap ikke vil stanse eksport av militært utstyr til autoritære regimer.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.