Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tyldum: Man blir ekstremt selvfokusert

Diskuterte filminnspilling med Angelina Jolie og Cristopher Nolan.

SLITSOM PROSESS: Regissør Morten Tyldum forteller om den ekstreme innsatsen som ligger bak en filminnspilling. Foto: Scanpix
SLITSOM PROSESS: Regissør Morten Tyldum forteller om den ekstreme innsatsen som ligger bak en filminnspilling. Foto: Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Norske Morten Tyldum har virkelig tatt steget opp til den øverste sfæren av Hollywood-regissører med «The Imitation Game».

I en nylig paneldebatt har Hollywood Reporter samlet regissører som Tyldum, Cristopher Nolan, Richard Linklater og Angelina Jolie til samtale. Alle har de laget filmer som raskt kan gjøre suksess når årets store filmpriser skal deles ut.

I samtale med de andre stjerneregissørene forteller Tyldum blant annet om den voldsomme påkjenningen en stor filminnspilling kan være.

Søvnløs tid Tyldum virker skremt av å tenke på Richard Linklaters framgangsmåte. Linklater brukte som kjent tolv år, fra og til, på innspillingen av kritikerroste «Boyhood».

- Å trekke noe ut over tolv år virker på mange måter helt sprøtt. Når innspillingen nærmer seg, vet man at man ikke kommer til å sove. Det er utrolig intenst, siden alt må gjøres på så kort tid. Det er et sinnssykt fokus, med en stadig frykt for å ta feil avgjørelse eller ikke få med alt som trengs. Etterpå er man både lettet og livredd samtidig. Det er som å gå inn i transe, sier Tyldum.

Regissøren har vært gjennom fire spillefilminnspillinger: «Buddy», «Varg Veum: Falne engler», «Hodejegerne» og «The Imitation Game». Han skal regissere thrilleren «Pattern Recognition» som sin neste film, og har også blitt nevnt som mulig regissør av neste «Star Trek»-film.

Jolie: - Var sprø på jobb Tyldum diskuterer også familieliv med superstjerne Angelina Jolie, som har regissert krigsdramaet «Unbroken» i år.

- Man må ha en partner som virkelig forstår hva du gjennomgår, for man blir ekstremt selvfokusert. Man bryr seg virkelig ikke om noen andre fordi det er så oppslukende, forteller Tyldum.

Han er gift med Janne Tyldum, som han tidligere har omtalt som svært sentral i Hollywood-suksessen han opplever.

Angelina Jolie har også erfaring med intense perioder.

- Jeg kom hjem til barna mine, og de holdt meg i balanse når jeg var sprø på jobb. Når alle hadde lagt seg, hadde jeg mine timer med galskap før jeg sovnet. Men jeg var glad for å kunne spille et brettspill på gulvet og bli tvunget til å glemme jobben en stund. De hjelper meg virkelig, forteller Jolie selv om livet under innspillingsperioder.