Tynn sak

Av og til er én historie ikke nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Journalist Marte Spurklands «Skjebnereisen» er en tynn sak. Boka er på 173 luftige sider. Trekker man fra en del unødvendige digresjoner, er vi ikke langt unna en lang artikkel. Vinklingen er også artikkelmat: Norske Jan Olav Noteng og russiske Yanina Kistkina finner kjærligheten gjennom et halvarrangert ekteskap og bosetter seg på slektsgården Skogstad uten Trondheim. Journalisten gjør et tappert forsøk på å gjøre deres historie allment relevant, men sliter med skrint materiale.

Skjebnesjargong

Halve boka handler om deres respektive, atskilte liv. De treffes på side 89. Deres relativt normale oppvekst blir piffet opp med ukebladsklisjeer: «Ingenting i et menneskeliv er vel mer skjebnesvangert, bokstavelig talt, enn å bli født», heter det om Jan Olav, som for øvrig hadde et «medfødt fartsbehov». Yanina hadde lært om «betydningen av utholdenhet og kjærlighet til arbeidet av bestemor. Hun lærte matlaging, jordbruk og husholdning. Hun erfarte hvor godt det er å få fritid når man virkelig har fortjent den». Når de gifter seg, er hun Askepott. Han en prins. Stilen passer godt til Spurklands tittel: Skjebnen førte dem sammen. Et vittig valg, siden tematikken er hel- eller halvarrangerte ekteskap.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer