Tynn te fra Næss?

«Min påstand er, at man sidder absolut tomhændet og tomhovedet tilbage efter læsning av denne bog, og man har oven i købet en ubestemmelig smag i munden.»

Hun er ikke nådig, den danske kritiker Marie Tetzlaff. I sin anmeldelse av Arne Næss' bestselger «Livsfilosofi» i den danske avisa Politiken trår hun til. Hun karakteriserer boka som en tynn kopp te, fylt med banaliteter og floskler. En bok skapt for lesere som ikke forventes å ha gjort seg noen egne tanker.

- Kan 50000 nordmenn ta feil? spør hun i tittelen. Og svaret er et uuttalt, men rungende ja.

  • Dessverre, kjære danske anmelder, man kan ikke vente seg mer av nordmenn. Det filosofiske sofistikasjonsnivå er altfor labert her oppe bak fjellene. De 50 000 som har kjøpt boka til seg selv eller andre i julegave,burde kastet den fra seg i avsky, for så å vende seg mot komplette verker av Ludwig Wittgenstein eller Martin Heidegger. De burde ikke ha latt seg avspise med denne lille dosa Spinoza.
  • Kjetil Rolness mener at «Livsfilosofi» er Odd Børretzen-effekten i norsk filosofi. Han karakteriserer den som en av de minst utfordrende og mest politisk korrekte bøker fra fjorårets bokhøst. En bok for nittitallsmennesket. Det som hever seg over materialismen, men forlanger fullt utløp for sin kjøpekraft.
  • For min del synes jeg det er mest interessant at en filosofi-bok ble bestselgeren den siste jula i dette årtusenet. Lettbeint, floskelfylt eller ikke, det er behovet for den som er interessant. 1900-tallets siste dekade har vært et tiår for filosofisk interesse og åndelig nyorientering, det hele til fagfilosofenes dårlig skjulte ergrelse. Det begynte med Jostein Gaarder, og Gud vet hvor det kulminerer neste jul.
  • Marie Tetzlaff mener det står dårlig til med den allmenne dannelsen når man så lett som Arne Næss kan begeistre tusenvis av lesere. Kanskje dette ikke har noe med den allmenne dannelsen å gjøre? I en Aftenposten-artikkel rett før jul sa en ung nyutdannet lege fra Hokksund at hun ville kjøpe «Livsfilosofi» fordi hun trengte noe å gi til pasientene. - Folk tar seg ikke lenger tid til å være til stede i sitt eget liv, sa den unge legen.

Det er sikkert mange grunner til at nordmenn kjøpte Arne Næss sist jul. En passende gavebok, meningsfylt, men ikke påtrengende. En bok i tidas ånd.