T-SKJORTE-PEK: Emil André Erstad hadde med seg t-skjorte til KrF-nestleder Dagrun Eriksen, som et spark til Frp-nestleder Per Sandberg. Foto: Ned Alley / NTB scanpix.
T-SKJORTE-PEK: Emil André Erstad hadde med seg t-skjorte til KrF-nestleder Dagrun Eriksen, som et spark til Frp-nestleder Per Sandberg. Foto: Ned Alley / NTB scanpix.Vis mer

Tynnslitt tillit

KrF er farlig lei av Frp. Det trengs et mirakel for å snu stemninga.

Kommentar

- Frustrasjonen over Per Sandberg er lavere enn noen gang. Jeg tror hans mange utspill har gjort det, jeg tror vi var mer frustrert de første gangene han var ute, sa KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagbladet tirsdag denne uka.

Han var nok for optimistisk. I en rundspørring Dagbladet har utført blant tillitsvalgte, svarer 84 prosent at de mener Frp-nestlederen påvirker samarbeidet i negativ retning. 56 prosent sier nå at de heller vil sitte i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet enn med Høyre, Frp og Venstre. Da vi stilte samme spørsmål for tre år siden, sa flertallet det motsatte.

KrF har inngått partnerskap med sin fjerne borgerlige fetter Frp, og det har vært flere onde enn gode dager i det siste. Aldri har Hareide vært så sint som da Frp-nestlederen i vinter ga KrF skylda for IS-massakrene, skjønt han nærmet seg kokepunktet igjen noen uker seinere, da Sandberg skrøt over å nærmest ha lurt KrF og Venstre i asylbarn-saken. Raseriet har nå kjølnet til en isfront. Hareide mener Sandberg har mistet sin injurierende kraft, og velger å fokusere på det ryddige forholdet han har til Frp-leder Siv Jensen.

Men for grasrota i KrF er det ikke så enkelt. De kjenner regjeringssamarbeidet gjennom media, og der fortsetter det å komme nyheter de ikke liker. Sist helg sa Sandberg nei til ti tusen flyktninger - iført en maritim t-skjorte med påskriften «Good journey», som allerede er blitt et nett-meme. Tirsdag ga Sylvi Listhaug bøndene et tilbud i jordbruksoppgjøret som fikk KrF-ere på Stortinget til å sette kaffen i halsen. En lang rekke fylkesledere som Dagbladet har snakket med, beskriver en tillitskrise. Partiveteran Kjell Magne Bondevik sier han er provosert.

KrF har fått noen seire. Et sterkere familievern, mer til fattige barn, en styrket satsing på frivillighet, et nytt klimamål og omsider en asylavtale. Men landsmøtets applaus for det som er oppnådd, var moderat. Fra talerstolen lyste kampvilje.

Mens KrF har strevd med Frp, har Ap skaffet seg en leder og en politikk som mange i KrF kan like. Jonas Gahr Støre har dratt Ap mot sentrum, og gir nye signaler om flyktninger og kontantstøtte. Ikke minst står de to partiene på samme side når det gjelder arbeidsliv og søndagsåpne butikker.

Det er ikke første gang KrF og Ap snuser på hverandre. Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik hadde et godt forhold til Jens Stoltenberg. I sin selvbiografi forteller han at Stoltenberg kontaktet ham etter å ha gjort et katastrofevalg i 2001, for å diskutere et mulig samarbeid. Bondevik var ikke fremmed for det, men valgte av ulike grunner å samarbeide med Høyre.

- Vi skal tidsnok starte en diskusjon om hva vi som parti skal gjøre når 2017 nærmer seg. Tiden for det er ikke nå, sa leder-vikar Dagrun Eriksen i sin landsmøtetale. Som om det ikke allerede var landsmøtets snakkis.

Landsmøtene skal definere primærstandpunkter. Tre temaer skiller seg ut hos KrF og alle tre utfordrer regjeringens politikk: Ja til ti tusen Syria-flyktninger, nei til søndagsåpne butikker, nei til sentralisering. Men selv om KrF går for ti tusen flyktninger, virker det klart at det vil være et forhandlingsutgangspunkt for KrF-ledelsen. Når det gjelder kommunereform, sykehusreform og politireform, har KrF med seg landsmøtene i Høyre og Frp på å vanne ut regjeringens sentraliseringsplaner.

KrF gjør søndagsåpne butikker til den store kampsaken. Saken vekker stort engasjement i partiet. Hareide har varslet at alle politiske virkemidler skal tas i bruk. I landsmøtetalen gikk Eriksen så langt som til å si at saken ikke er forhandlingsmateriale. Det er dristig, for det er ingenting i samarbeidsavtalen som hindrer regjeringen i å kjøre saken igjennom sammen med Venstre. Det vil også irritere de blåblå. Men Eriksen er skråsikker på seier. Hun unngår ordet ultimatum, men tror høringsrunden vil gi KrF rett og at Høyre vil snu. Om ikke, mener KrF at de har en god sak i lokalvalgkampen. Meningsmålinger har vist at et flertall er imot søndagsåpne butikker.

Akkurat nå virker det som om KrF-ledelsen trenger et lite mirakel om holdningen til regjeringssamarbeidet skal snu. Som i søndagsstengte butikker, ti tusen flyktninger og to år med fred og ro. Men det er også slik at hukommelsen er kort og at uansett hvilken vei KrF samarbeider, vil det finnes misnøye. KrF er og blir et sentrumsparti.

På landsmøtet forsøker partiet finne seg sjæl, etter en turbulent vinter og vår. Eller KrF-sjela, som de kaller det.

- Vår sjel er et helt annet sted enn Frps, slår en sentral KrF-er fast.

Men unnlater å utdype hvor han mener de hører hjemme.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.