TØFF I DRESS: Et år etter at «Detektiv Downs» var ferdig innspilt gleder Svein André Hofsø seg til premieren på film noir-komedien. Foto: Jacques Hvistendahl
TØFF I DRESS: Et år etter at «Detektiv Downs» var ferdig innspilt gleder Svein André Hofsø seg til premieren på film noir-komedien. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

- Typisk Bård at han ville ha med en sexscene

Svein André Hofsø (34) filmdebuterer med blant annet en pinlig sexscene i Bård Breiens «Detektiv Downs».

REGISSØR: Bård Breien står for regien av Detektiv Downs. Han skryter av Hofsø. - Han så ut som en filmstjerne, hadde tilstedeværelse, karisma og en melankolsk kvalitet som passer veldig godt til rollen, sier regissøren. Foto: Håkon Mosvold Larsen
REGISSØR: Bård Breien står for regien av Detektiv Downs. Han skryter av Hofsø. - Han så ut som en filmstjerne, hadde tilstedeværelse, karisma og en melankolsk kvalitet som passer veldig godt til rollen, sier regissøren. Foto: Håkon Mosvold Larsen Vis mer
HOVEDROLLEN: Svein Andre Hofsø hyller medskuespillerne sine i filmen. Foto: Jacques Hvistendahl
HOVEDROLLEN: Svein Andre Hofsø hyller medskuespillerne sine i filmen. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

(Dagbladet): Svein André falt fort inn i rollen som filmstjerne da innspillingen av den premiereklare spillefilmen startet i Praha i fjor. Snart var sjarmøren omgitt av et harem av unge kvinner.
 
- Personlig liker jeg jo damer. Da jeg først møtte to tsjekkiske jenter som drev med make up, tenkte jeg «wow, skal de sminke meg!». Så det likte jeg faktisk. Men jeg visste jo at jeg har kjæreste, jeg er sammen med lillesøsteren til skihopperen Anders Jacobsen.
 
- Ja, hva synes hun om at du har blitt filmskuespiller?
 
- Hun synes det er helt konge. Hun er også med i en liten rolle, og har lyst til at vi skal dele stjernemodusen. Men det er bare en stjerne i denne filmen, og det er Svein André.
 
Han smiler, iført en dress som muligens er inspirert av det store forbildet på film - James Bond.
 
Det kan kanskje virke som Svein André har mistet bakkekontakten, men egentlig er han bare veldig glad og stolt. Filmhovedrollen har allerede før premieren forandret ham på flere måter.
 
- Før alt dette satt jeg mye inne med data og tv. Livet mitt var ikke så veldig bra. Men til filmen måtte jeg trene og lære meg å danse. Jeg fikk personlig trener og gratis dansetimer, så nå er jeg i mye bedre form. Og jeg har fått troen på meg selv.
 
Den eneste filmerfaringen Gjøvikgutten hadde fra før, var en liten amatørvideo som søsteren og svogeren laget. Svein André spilte James Bond i «Mannen med den gyldne løk». Men etter at regissør Bård Breien hadde lett over hele Østlandet, var det endelig klart hvem som skulle bli privatdetektiv Robert Bogerud i den premiereklare filmen «Detektiv Downs».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les anmeldelsen her.
 
- Han så ut som en filmstjerne, hadde tilstedeværelse, karisma og en melankolsk kvalitet som passer veldig godt til rollen. Dessuten var han veldig motivert, forteller regissøren.
 
Mannen bak «Kunsten å tenke negativt» hadde spøkt om det til venner, at hvis han først skulle lage en detektivfilm så skulle han ha en hovedrolleinnehaver med Downs syndrom. Ideen ble stadig mer forlokkende. En unik, film noir-inspirert komedie om en forsvinningssak der det er opptil flere ugler i mosen. Men før han kunne søke finansiering til et sånt prosjekt, måtte hovedrolleinnehaveren være klar. Dermed gikk det to år fra Svein André fikk rollen til innspillingen var i gang.
 
Han var på familieferie i Ecuador da tekstmeldingen tikket inn.
 
- Jeg ble helt rød i ansiktet og gråt av lykke. Vi dro på den dyreste restauranten og feiret, alle var helt overlykkelige.
 
Foran han lå mye hardt arbeid. I et helt år øvde Svein André på replikkene sine, med mamma Brit Myhre og med skuespillercoach Martin Lotherington. Dessuten trente han seg ned 10 kilo, både for å gli inn i detektivfrakken og for å bli sterk nok til å orke to måneder med 12 timers dager.
 
- Det var slitsomt, men jeg hadde roen i meg. Måtte bare gi giret og stå på.
 
Utfordringen var å hele tiden prestere i en film der han er med i nesten hver eneste scene. Men Svein André viste en imponerende utholdenhet — også da det ble tøft og ubehagelig.
 
- Hva var det vanskeligste?
 
- Å bli fika til. Jeg er en sårbar person som kan reagere på slag. Det som skulle være en liten fik ble en veldig stor fik, og det gikk innpå meg. Jeg så rolig ut, men var egentlig på gråten. Det aller vanskeligste var da jeg skulle være trist fordi mammaen til Robert er død. Da måtte jeg fortelle om pappaen min som døde i 2004 for å få den følelsen. Jeg sa at det var greit, men etterpå syntes jeg det var feil med slike dirty tricks.
 
- Hva var det morsomste, da?
 
- Å spille mot profesjonelle skuespillere. Sven Nordin har vært mitt store forbilde helt siden «Mot i brøstet». Og alle de andre. Den peneste jenta i Oslo, Ida Elise Broch, har jeg hatt god kontakt med på Facebook. Vi har også truffet hverandre og gått på kino, hun er kjempehyggelig.
 
I filmen er det en småpinlig sexscene mellom Svein André og Liv Bernhoft Osa.
 
- Typisk Bård at han ville ha med det. Jeg liker sex med kjæresten min, men det var rart å gjøre på film. Jeg tenkte «okay, jeg må vel bare». Så det gikk greit, egentlig.
 
- Har du mye til felles med detektiv Robert Bogerud?
 
- Ja, vi er veldig opptatt av følelser begge to. Han bruker følelsene sine til å løse saken og jeg brukte følelsene mine til å spille i filmen.
 
«Detektiv Downs» fikk mye oppmerksomhet da den i slutten av september hadde verdenspremiere på «Fantastic Fest» i Texas. Svein André ble til slutt kåret til beste skuespiller.
 
- Jeg sov, og ble vekket av Bård som fortalte det. Han spøker om alt mulig, men da jeg skjønte at det var sant så hoppet jeg ut av senga. Det har aldri skjedd at en med Downs har vunnet en sånn pris, så det var stort.
 
Svein André møtte også Hollywood-stjerner som Elijah Woods og Keanu Reeves under filmfestivalen.
 
- Elijah lo og skrøt filmen opp i skyene da han ble intervjuet. Nå gleder jeg meg til å vise den til vennene mine.
 
I kjølvannet av festivalen ble hovedrolleinnehaver og regissør invitert til programmet «Global» på BBC World News. Etter opptredener både der og på TV2s «Senkveld» begynner Svein André å trives i rampelyset. På «Senkveld» forrige uke ble han til og med sikret en gjesteopptreden i «Hotel Cæsar». Omgivelsene frykter likevel ikke at den ferske filmkjendisen skal miste bakkekontakten.
 
Til daglig bor Svein André i Sandefjord der han jobber på Fønix AS.
 
- Før var jeg i pakke- og monteringsavdelingen, men nå er jeg i en annen avdeling der vi pakker godteri og kaffe til butikker. Etter premieren har jeg tenkt å ta en lang ferie og leve som en filmstjerne. Jeg forsøker å bli med i filmer og TV-serier. Kjæresten min har fått en rolle i Thomas Giertsens «Helt Perfekt», så det blir stort for henne. Jeg er glad på hennes vegne, selv om hun skal spille en annen sin kjæreste, sier han raust.
 
- Hva tror du filmen betyr for andre med Downs?
 
- Jeg håper at de vil like filmen og at den kan vise hvor gode de er. Det er mange som ikke har tro på seg selv, at de er bra nok. Det tenker jeg selv også noen ganger. Men kanskje de vil se filmen og tenke at «jøss, han har klart det». At de også kan vise at de er noe, at de er bra nok for film og teater og hva som helst.
 
Han lener seg tilbake i stolen, vrir seg til han finner en ekstra behagelig stilling.
 
- Jeg har hatt selvtillit før også, men dette er en drøm som har gått i oppfyllelse. En hovedrolle i en spillefilm. Jeg har vært på filmpremierer, men nå skal jeg gå på den røde løperen. «Det er min tur til å ha det gøy», som Robert Bogerud ville sagt.