Typisk Bjørnstad

Referanserikt om selvmord og sorgarbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Navnelikheten er ikke tilfeldig. De to Tesmanene spiller begge annenfiolin i sitt ekteskap, og begge har en kone som begår selvmord. Dessuten ønsker ingen av dem å få barn. Men hermed stopper likheten, både mellom personene og mellom skuespillet og romanen. Mer enn som en parallell, fungerer derfor Ibsen-allusjonene som intertekstuelt krydder. Bjørnstad er en dannet mann og vel bevandret både i kunst, musikk og litteratur, og det finnes flust opp av henvisninger og direkte referanser - til John Donne, Camus, Mahler, Munch og mange flere.

I skole hos Solstad

Om det så er nyere norsk litteratur, så henviser også teksten til den. At Tesmans hustru kalles Susanne Marsteiner, er heller ikke tilfeldig. Parallellene til Trude Marsteins siste roman er nemlig temmelig tydelige. Dag Solstad spøker også i kulissene. Tesman likner en slektning av Elias Rukla - begge føler seg som bipersoner i sitt eget liv - og ikke nok med det: selve skrivemåten bærer bud om at Bjørnstad har gått i skole hos Solstad.

Uselvstendig kan vi likevel ikke kalle Bjørnstad. Både tematisk og stilistisk er «Tesman» typisk for forfatteren. På nytt behandler Bjørnstad en mannlig kjønnsrolleproblematikk samtidig som han gir en satirisk framstilling av tidas intellektuelle og kunstneriske miljøer. Det ene kan ikke ses løsrevet fra det annet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer