Typisk norsk å bli lurt

Er du blitt narret april i dag? Har du sett på datoen? Ikke? Vær ikke for trygg. Faren er ikke over før midnattstimen slår. I mellomtida kan du lese Skråblikks Aprilsnarr-service, med lista over de pinligste måtene å bli lurt på. Her kommer lista:

Klassikeren: Du blir lurt med alle de små bagatellene, som hull i buksa bak eller svetteflekker under armene. Kan være pinlig nok, men du gjennomskuer fort slike spøker når du først har lest denne testen. Det gjelder å være mentalt forberedt.

Klassikeren II: Omtrent det samme som eneren, men mens du der blir lurt av dine nærmeste, familie eller venner, så handler romertall to om aprilsnarr i det offentlige rom. Ukjente mennesker som narrer deg på gata.

Metodene som brukes er mye det samme som i eneren. Her er det vanskeligere å være mentalt forberedt. Du er mer sårbar ute.

Trøsten kan være at du kanskje går aleine på gata og ingen du kjenner ser deg.

Nyklassikeren: Dette er den mer avanserte varianten av de to første. Under denne kategorien faller alle grovere spøker fra familie, venner og bekjente, som lettere telefonsjikane, eller spøker som går på dine mer utsatte sider.

Kanskje det er et menneske du alltid har gledet deg til å møte, og så får du plutselig napp. Tror du. Så er det dine venner som spiller deg et puss. Kan være grusomt.

Nyklassikeren II: Det samme som de forrige, men her gjelder det det offentlige rom igjen. Da blir skammen enda et hakk større. Leif Erik Forbergs TV-program, «Komplottet», inngår i denne kategorien. Heldigvis for de fleste av oss gjelder det bare kjendiser. Til gjengjeld pågår det hele tida, løsrevet fra den magiske datoen i dag.

Ekte aprilsnarr-purister vil gjerne ta avstand fra den slags.

Medienarren: Rammer oss alle, men her gjelder det å stålsette seg. Millioner er de nordmenn som gjennom årene er blitt lurt av mediene. Ikke bare på første april, men det er en annen historie.

Lytt ekstra kritisk til medienes fortellinger i dag. Trøsten får være at det er typisk norsk å bli lurt.