Typisk norsk å gi ut bok

Petter Schjerven er i ferd med å starte arbeidet med tredje sesong av «Typisk norsk». Men først kommer programmet i bokform.

- Boka speiler det norske språket tiår for tiår. Å overføre programkonseptet til bokform har vært som å knekke en ny kode, men den er blitt veldig morsom, forteller Petter Schjerven til Dagbladet, og viser fram høydepunkter fra det tiende og siste kapitlet.

- Se her, vi har fått folk til å sende inn nye ord. «Å haldne» betyr når du slår deg til ro på et lite sted, for eksempel Halden, humrer han i skjegget.

Også favoritten «Bullshitbingo» fra «Typisk norsk»-serien _ den hvor du kan krysse av for diverse honnørord, som «pro-aktiv», i svulstige styremøter er på plass i den 320 sider store boka.

Nytt fyr
Forventingene rundt «Typisk norsk»-boka er høye hos Dinamo forlag, som også sto bak Ingebrigt Steen Jensens 140|000-selger «Ona fyr».

- Alle signaler fra bokhandlere og lesere tyder på at dette skal gå veldig bra. Det er en bok som leker inn kunnskap på en måte ingen har sett før, sier forlagssjef Gunn Reinertsen Næss til Dagbladet.

- 70-tallskapitlet er en personlig favoritt. Også er jo Sylfest Lomheim i Språkrådet midtsidegutt under tittelen «Sylfest frå Lom». Du kan si at vi har ledd uhorvelig mye i forlaget mens vi har laget denne boka, sier forlagssjefen.

«Typisk norsk» slippes 18. oktober. Å selge ut førsteopplaget på 12|000 eksemplarer bør ikke bli noe problem. Salg- og markedsansvarlig i Dinamo forlag, Ottar Samuelsen, må innrømme at han drømmer om den store juleselgeren med Schjervens språkbok.

- «Ona fyr» var en fagbok som nådde svært bredt, og det er jo noe å strekke seg etter opplagsmessig. «Typisk norsk» er også en form for infotainment-bok som beveger seg i grenseland mellom fag og underholdning, sier Samuelsen.

Bokstavenes historie
Når det gjelder tv-programmet «Typisk norsk», holder Petter Schjerven i disse dager på med å «sette» redaksjonen for den tredje sesongen, som trolig får premiere på NRK rundt OL-tider neste år.

- Det blir åtte programmer igjen. Noe av det vi jobber med er bokstavenes historie, sier Petter Schjerven til Dagbladet.

SPRÅK PÅ BOK: Å overføre programkonceptet til bokform har vært som å knekke en ny kode, sier Petter Schjerven, programleder i "Typisk norsk" på NRK1.