DEBATT

Debatt: Våpeneksport

Typisk norsk å tjene penger på krig

Det er opprørende at Norge selger våpen til ustabile regioner og regimer som undertrykker egen befolkning.

Trygghet: Blir vi tryggere av å selge krigsmateriell til Jordan, hvor fredelige protester er forbudt ved lov og regimekritikere fengsles? spør Tuva Krogh Widskjold på vegne av Changemaker.
Trygghet: Blir vi tryggere av å selge krigsmateriell til Jordan, hvor fredelige protester er forbudt ved lov og regimekritikere fengsles? spør Tuva Krogh Widskjold på vegne av Changemaker. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I 2015 økte norsk eksport av krigsmateriell til autoritære regimer, og versting-regimer i Midtøsten presenteres av regjeringen som et framvoksende marked for norsk våpenindustri.

Da vi gikk inn i 2016 var 65,3 millioner mennesker på flukt fra krig og konflikt, mange av dem kan ha flyktet fra norske våpen. Den politiske viljen har vært stor når det gjelder å stoppe flyktningstrømmene til Europa, men det har så langt vært liten vilje til å stoppe våpenstrømmene som går motsatt vei.

Jemen er et av landene hvor norske våpen kan bli brukt. Norge eksporterte i 2015 strategiske varer til både De forente arabiske emirater, Kuwait, Qatar, Jordan og Saudi-Arabia. Alle disse landene er med i koalisjonen som i mars 2015 startet en væpnet intervensjon mot Jemen. I juni slo en FN-rapport fast at koalisjonen var ansvarlig for minst 60 prosent av barna som ble drept eller skadet i Jemen i 2014.

At Norge stanset eksport av ammunisjon til Emiratene i april 2016 er en mager trøst for de 21 millioner menneskene som på grunn av krigen har behov for akutt humanitær hjelp, og det hjelper lite for alle som fortsatt lider under koalisjonens frammarsj.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer