Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Våpeneksport

Typisk norsk å tjene penger på krig

Det er opprørende at Norge selger våpen til ustabile regioner og regimer som undertrykker egen befolkning.

Trygghet: Blir vi tryggere av å selge krigsmateriell til Jordan, hvor fredelige protester er forbudt ved lov og regimekritikere fengsles? spør Tuva Krogh Widskjold på vegne av Changemaker.
Trygghet: Blir vi tryggere av å selge krigsmateriell til Jordan, hvor fredelige protester er forbudt ved lov og regimekritikere fengsles? spør Tuva Krogh Widskjold på vegne av Changemaker. Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2015 økte norsk eksport av krigsmateriell til autoritære regimer, og versting-regimer i Midtøsten presenteres av regjeringen som et framvoksende marked for norsk våpenindustri.

Da vi gikk inn i 2016 var 65,3 millioner mennesker på flukt fra krig og konflikt, mange av dem kan ha flyktet fra norske våpen. Den politiske viljen har vært stor når det gjelder å stoppe flyktningstrømmene til Europa, men det har så langt vært liten vilje til å stoppe våpenstrømmene som går motsatt vei.

Jemen er et av landene hvor norske våpen kan bli brukt. Norge eksporterte i 2015 strategiske varer til både De forente arabiske emirater, Kuwait, Qatar, Jordan og Saudi-Arabia. Alle disse landene er med i koalisjonen som i mars 2015 startet en væpnet intervensjon mot Jemen. I juni slo en FN-rapport fast at koalisjonen var ansvarlig for minst 60 prosent av barna som ble drept eller skadet i Jemen i 2014.

At Norge stanset eksport av ammunisjon til Emiratene i april 2016 er en mager trøst for de 21 millioner menneskene som på grunn av krigen har behov for akutt humanitær hjelp, og det hjelper lite for alle som fortsatt lider under koalisjonens frammarsj.

Det ligger i det militære materiellets natur at ustabile regioner og land i konflikt er markeder for eksport. Det betyr ikke at vi skal selge militært materiell til disse områdene og på den måten bidra til forlengelse av krig og konflikt. Snarere tvert imot, vi burde unngå å bidra til å væpne parter i en konflikt.

Man skulle tro den sikkerhetspolitiske situasjonen vi befinner oss i førte til styrket kontroll på norsk krigsmateriell. Det er derfor skremmende at regjeringen istedenfor argumenterer for eksport av krigsmateriell til land i Midtøsten ved å si at disse landene er «framvoksende og interessante markeder for norsk forsvarsindustri». Tydeligere kan man ikke si at butikk går foran all etikk.

Det er opprørende at Norge, i en verden der våpen tvinger millioner av mennesker på flukt, selger våpen til ustabile regioner og regimer som undertrykker egen befolkning. Forklaringen er at våpeneksport gjør Forsvaret oppdatert og dermed gjør Norge sikrere.

Er det virkelig sånn at Norge blir et tryggere land av at vi eksporterer militært materiell til Kuwait, hvor Hamad al-Naqi i 2014 ble dømt til ti års fengsel med hardt arbeid fordi han hadde kritisert regimet på Twitter? Blir vi tryggere av å selge krigsmateriell til Jordan, hvor fredelige protester er forbudt ved lov og regimekritikere fengsles?

Det er fullt mulig å styrke kontrollen over norske strategiske varer og stanse eksporten til autoritære regimer. Det handler om politisk vilje. 29. september skal årets eksportkontrollmelding på høring i utenriks- og forsvarskomiteen og i høst skal eksporten igjen diskuteres i Stortinget. Vi håper at våre folkvalgte tar ansvaret sitt på alvor og stanser eksport av strategiske varer til autoritære regimer.

Det handler om å skape en tryggere og mer rettferdig verden. Det kan ikke lenger være typisk norsk å tjene penger på krig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!