Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Typisk norsk»-forlaget må betale

Enighet i plagiatsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dinamo Forlag og Nynorsk kultursentrum har kommet til enighet i etterkant av plagiatsaken om norskboka «Typisk norsk», der blant annet Petter Schjerven er medredaktør.

For en måned siden anklaget Ottar Grepstad forlaget for plagiat av en tekst han hadde offentliggjort på Nynorsk kultursentrums nettsider aasentunet.no.

Symbolsk sum

Partene møttes 20. april og fortalte like etterpå at de ble forlikte. Nå er detaljene i avtalen sendt ut i en pressemelding.

Ifølge avtalen skal Dinamo forlag produsere et rettelsesark som legges inn i alle 8 000 eksemplarer av «Typisk norsk» som ligger på forlagets lager. Opplysningene må korrigeres i eventuelle nye opplag av boka.

Forlaget skal også, sammen med tv-produksjonsselskapet Dropout Productions, betale Nynorsk kultursentrum kroner 20 000.

Dette er et svært symbolsk beløp til en kulturinstitusjon som har et årsbudsjett på 11 millioner kroner.

- Nei, det er ikke mye penger, men det var heller ikke meningen, sier Ottar Grepstad til Dagbladet.no.

HANDLET IKKE OM PENGER: Ottar Grepstad så det hele som en prinsippsak. Foto: SCANPIX
HANDLET IKKE OM PENGER: Ottar Grepstad så det hele som en prinsippsak. Foto: SCANPIX Vis mer

- Som en halvoffentlig institusjon ville vi være forsiktige med å gjøre penger til det viktige her. Det overordnede punktet for oss var å vise at slik skal ikke kildebruk foregå.

I god tro

I boka «Typisk norsk» brukes deler av Ottar Grepstads tekst «Nynorsken i årstal» uten at det kommer fram at teksten er kopiert herfra.

Videre i pressemeldingen sendt ut av partene kommer det fram at Dinamo forlag erkjenner at de burde kontaktet Nynorsk kultursentrum om bruk av dette stoffet.

- Slik dette dokumentet var publisert på nettstedet, handlet forfattere og forlag i god tro ut fra en oppfatning om at dette var rene faktaopplysninger. Det har imidlertid vist seg at det ikke var dekning for en slik oppfatning, skriver Dinamo forlag i en pressemelding.

- Vi er gode venner, forsikrer Ottar Samuelsen i Dinamo forlag overfor Dagbladet.no.

Tydeligere strategi

Forlaget skal ifølge avtalen også bidra i Nynorsk kultursentrums prosess med videreutvikling av egen strategi.

Ottar Samuelsen i Dinamo forlag anslår at verdien av dette ligger på cirka 20-25000 kroner. Han har tidligere drevet mye med strategiutvikling i bedrifter, inntil han altså ble forlagssjef i Dinamo.

- Hva innebærer dette strategiarbeidet, Grepstad?

- Vi vil gi oss selv mest mulig tydelig retning. Særlig de ansatte i organisasjonen kan oppleve at det går i ulike retninger.

- Har dere kommunikasjonsproblemer?

- Det tror jeg ikke, det går mer på hvordan vi prioriterer strategiske valg, hvilken målgruppe vi bør prioritere sterkere, og så videre.

Nynorsk kultursentrum er en stiftelse der blant annet fire universiteter, kommuner og fylkeskommuner er representert.

Størsteparten av budsjettet, 7,5 millioner kroner, kommer fra Stortinget, resten skaffer senteret selv gjennom billett- og annet salg.

Stiftelsen eier og driver Ivar Aasen-tunet med et bredt kulturprogram året gjennom. Høydepunktet er Dei Nynorske Festspela i slutten av juni.

STRATEGIHJELPER: Ottar Samuelsen skal ta turen til Nynorsk kultursentrum for å hjelpe dem med strategiutvikling.
STRIDENS KJERNE: Språkboka «Typisk norsk», laget ut fra det populære programmet som også har gitt Petter Schjerven <a href="http://www.dagbladet.no/kultur/2006/05/04/465300.html">journalistpris</A>.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!