Typisk norsk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

UTDANNING: Gro var absolutt inne på noe da hun slo fast at det er typisk norsk å være god - i egne øyne. Til og med når vi gjør det dårlig er det egentlig fordi vi er så gode! Nei, jeg snakker ikke om et miserabelt vinter-OL der vi tapte fordi vi har bedre sportsånd og bruker mindre dop enn andre, det dreier seg om noe mer alvorlig: kollapsen i det norske utdanningssystemet. Som forklaring på hvorfor norske elever og studenter gjør det så dårlig (og ikke bare i realfag) får vi stadig høre at det er fordi norske elever har «andre» kvaliteter enn de målbare, ikke minst det at de er så «kritiske».

PÅSTANDER om slike ikke-målbare kvaliteter er lett å komme med, men det forbauser meg at en realist som Svein Søberg (29/3) gjør dette. Hvor er empirien for å påstå at norske elever er mer kritiske eller selvstendige enn andre? At de har mindre respekt for kunnskap enn elever i andre land? Det er i så fall ikke rart, ettersom vi i en årrekke har fortalt at kunnskap ikke er så farlig. Er det fordi norske elever er så «kritiske» at de stemmer FrP ved skolevalg? Eller at interessen for miljøvern er så liten? Eller at de bruker tusenvis av kroner på merkevarer for å se ut akkurat som andre? Eller er dette et utilsiktet resultat av en norsk skolepolitikk der kravene til kunnskap er blitt stadig mer nedtonet? Sjøberg og andre burde vite at «kritikk» uten kunnskap er det samme som fordommer. Ole Paus skrev engang at «et rykte vil ha det til at jorden er rund, men man tror ikke på hvasomhelst i Elverum». Som forskningsjournalist gjennom mange år vet jeg at dette gjelder ikke bare i Elverum: En internasjonal undersøkelse viste nylig at Norge var i særklasse når det gjaldt mistro til evolusjonslæren, selv om vi i samme undersøkelse fremstår som et lite religiøst land. Er det den slags kunnskapsløs «kritiskhet» Sjøberg mener vi skal ta vare på?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer