Typisk norsk

Finstemt, men litt for velkjent om mistrøstige liv på bygda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Hustrig gårdsliv, ensomme og forhutlede skikkelser. Røring i kaffekoppen ved kjøkkenbordet, bilprat og mekking. Og den intense kulda som akkompagnement til savn og fortvilelse. Det er mye godt ved andreboka til Heidi Marie Kriznik. Men den legger seg tett opptil klisjeen om den norske bygderomanen.

Traurig gårdsliv

Kriznik fikk Tarjei Vesaas-prisen for debutboka «Applaus» (2002). Årets bok spinner videre på noen av temaene, og igjen utforskes forholdet mellom to menn. Hovedpersonen Zenz baler med iskulde og tomhet på gården etter konas død. Sorgen gjør ham forbitret og ikke veldig omgjengelig. Den smule samvær han opplever (datteren kommer aldri på besøk), er med nabo og postmann Jo. De to trekker daglig inn i varmen på kjøkkenet til en kaffetår, eller benker seg sammen foran tv-nyhetene. Denne tosomheten er ikke egentlig koselig, men avgjørende for dem begge.

Med velkontrollerte virkemidler får Kriznik fram omsorgen og avhengigheten mellom de to karene. De har ikke akkurat språket i sin makt og handlingene avdekker mer enn ordene de utveksler. I enkle og effektive vendinger risser forfatteren tilværelsen opp: «Jeg spør om Jo vil ha ei brødskive. Det vil han. Jeg smører ei loffskive med honning og fyller koppene våre med kaffe, Jo har fått koppen det står Torshov bilrekvisita på, jeg har Tala är silver, tiga är guld, den koppen er fra en av svippturene våre over grensa.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer