Typisk Schjerven

En blanding av skolefjernsyn og trivelig middagsselskap.

TV: Petter Schjerven er en populærvitenskapelig askeladd som er glad i professorer og parker. Mens han går der og funderer høylytt i en av Oslos grønne lunger, dukker det alltid opp en professoral hjelper han kan koseprate med - det blir vel en fem-seks stykker i første program av oppfølgeren til suksessen «Typisk norsk».Petter Schjerven er den læreren du husker med størst glede fra ungdomsskolen, han som fortalte så entusiastisk om de gamle romerne eller molekylene i druesukker at du ikke hadde hjerte til å sabotere undervisningen. Riktignok stiller du strengere krav til god TV-underholdning, men det er vanskelig å mislike Schjerven.

Blandings

Men nok om den tunge overflaten; la oss se på det lette innholdet i «Eva og Adam». Våre forestillinger om mann og kvinne berører en rekke fagfelt. Hvorfor er vi forskjellige? Ligger det i hjernen? Er det genetisk eller tillært? Oppsto forelskelsen i den romantiske epoken på 1800-tallet? Hvor viktig er serotonin-nivået under forelskelsen?Når dette skal behandles i en halvtimes skolefjernsyn forkledt som fritime, blir det fort en munter dose «blandings». Og til tross for Skjervens akademiske drahjelp: tungt er det ikke. Du skal være rimelig treig i nøtta for å ikke henge med.

Hett i Valdres

I første episode blir det også plass til en utflukt til Fagernes, der nettstedet Valdresromantikk.no er opprettet for å bringe folk sammen og øke folketallet. Vi treffer Edgar og Linda, som chattet på nettstedet i månedsvis før de møttes for første gang, selv om de bodde hundre meter unna hverandre - på et tettsted med 1700 innbyggere!?

«Eva og Adam» et preget av en lett, familievennlig friskhet og mange morsomme detaljer - noen av dem uintenderte, som når en mannlig professor med iørefallende lys stemme snakker om forskjellen på jenter og gutter.

Forelskelsen er en biokjemisk cocktail, melder Schjerven, som sammen med teamet bak «Eva og Adam» har spadd fram en overflod av anekdoter, myter og annet cocktailkunnskap til glede for NRKs seere. Og dét er ingen kritikk - det ligger både vidd, finesse og faglig tyngde bak god cocktailkunnskap.

MANNEN BAK TYPISK NORSK ER TILBAKE: Denne gangen er det med programmet «Eva og Adam», som handler om kvinner og menn. Foto: Scanpix
MANNEN BAK TYPISK NORSK ER TILBAKE: Denne gangen er det med programmet «Eva og Adam», som handler om kvinner og menn. Foto: Scanpix Vis mer