Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tyr til torpedo og sprit for å få oppmerksomhet

De lever av å selge cd-plater. Men når plateselskapene skal markedsføre sine artister, tar de ikke fem øre for å sende dildoer, sprit, kondomer og marihuanafrø til musikkjournalister og radiofolk. Vær velkommen til et innsyn i den tilsynelatende splitter pine gale musikkbransjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da mossebandet Dusty Cowshit debuterte, sendte de en torpedo rundt til mediene med plata. Til Dagbladet kom selveste Espen Lie for å avlevere plata med beskjed om at her var det bare å skryte plata opp i skyene.

Oslo-bandet Gluecifer tok en annen vri. Med bandslagordet «hard rock gets you laid» var egne Gluecifer-kondomer en selvfølgelig effekt i forbindelse med fjorårets cd-utgivelse.

Plateselskapenes promotion-ansvarlige forteller at de deler ut både sjokolade, klær og alkohol til media.

På BMGs kontor i England har man en egen avdeling som utarbeider gags og tenker på det mest finurlige man kan sende ut sammen med platene.

Her i Dagbladet har vi mottatt drammeglass fra den engelske gruppa Gomez, øl fra Loophole, maske fra rapperen RZA, magi-bok fra jentegruppa B*Witched, buttons fra Coal Chamber, fruktpastiller fra Smurfene, nøkkelring fra Kiss, penn fra Lauryn Hill og en kjekk metalboks fra de fallende stjernene i Simple Minds.

Whiskeyflaske

Artist/plate: Jan Dahlen, «Mitt bæste før dæ»

Plateselskap: Polygram

Forlaring: Dahlen kopierer den klassiske rock'n'roll-bourbonen Jack Daniels, og gir den navnet Jan Dahlens. Slo an stort i tørste musikkjournalist-kretser i Beat og Puls da den ble sendt ut.

Gyros svingegryte

Artist/plate: Lars Kilevold, «Kjip Lunch»

Plateselskap: EMI

Forklaring: Jippo-kongen Kilevold lar seg ikke be to ganger. I forbindelse med lanseringen av samleplata «Kjip Lunch» fant kjipe Lars det helt naturlig å sende ut plata i Norfood Industriers innpakning for gresk svinegryte. Forstå det den som kan.

Cannabis-frø

Artist/plate: Ukjent

Plateselskap: Ukjent

Forklaring: Et for lengst glemt undergrunnsband forsøkte å smøre journalister og radiofolk med det de mente var mest rock'n'roll i hele verden - cannabisfrø. Det vites ikke om anmelderstanden svevde oppunder taket etter at de fikk den lille boksen i posten.

Adventslys

Artist/plate: Jahn Teigen, «Lys»

Plateselskap: EMI

Forklaring: Plateselskapet EMI følte nok at Teigens juleplate trengte et ekstra løft da den ble lansert i 1996. Om ikke albumet lyste opp i tilværelsen, varmet Teigens adventslys stort.

Rullepapir type «big size»

Artist/plate: Oasis, «Roll With It»

Plateselskap: Sony Music

Forklaring: Hiten «Roll With It» trengte vel ingen salgseffekter i det hele tatt, men det var før Oasis tok helt av. Rullepapiret var ikke ment for Gul mix, men for mer obskur rocketobakk.

Rødvin

Artist/plate: Mercury Motors, «Humbleberry Wine»

Plateselskap: Mega/Rodeløkka Studio

Forklaring: Rockbandet Mercury Motors har lagd mye bra musikk, men har slitt med salgstallene. Så hvorfor ikke selge plata sammen med ekte vare: rødvin. Den eneste feilen plateselskapet gjorde, var å sende halvflasker.

Lommelerke

Artist: Machine Head

Plateselskap: Edel

Forklaring: Amerikanske Machine Head ville vise at amerikanske heavy-rockere er minst like glade i lommelerka som gudbrandsdøler på bygdefest.

Dildo

Artist: Evelyn «Funny Bunny Boy»

Plateselskap: Edel

Forklaring: Plateselskapet hevder at funny bunny boy er et annet ord for dildo. Derfor sendte de ut 100 dildoer i forbindelse med lanseringen av singelen til den svenske bimboen. Låta ble visstnok en hit på Vestlandet, men av en eller annen grunn fikk dildoen større oppmerksomhet enn låta.

Badedehette

Artist/plate: De Kasteløse «Uten en tråd»

Plateselskap: FWD Records

Forklaring: Pressemeldingen skrevet på en Speedo-badehette skapte større bølger enn De Kasteløses relativt verdiløse plate.

Sjokolade

Artist: Gina G «Fresh»

Plateselskap: Warner

Forklaring: Den engelske GP-artisten Gina G hadde sjokolade smurt utover hele kroppen på coveret av dette albumet. Aha, tenkte plateselskapet, vi sender sjokolade til media også!

Torpedo

Espen Lie troppet opp i Dagbladets redaksjonslokaler for å levere debutalbumet til Dusty Cowshit til musikkjournalist Anders Grønneberg. Dette er bare en av en rekke sinnssyke stunt platebransjen tyr til for å få oppmerksomhet.

SELGER PLATEREspen Lie har sine egne metoder for å få Dagbladets musikkanmelder Anders Grønneberg til å gi høye terningkast til artistene.