Tyrannen som ble helgen

Olav var en tyrann, som ble omskapt til helgen og politisk virkemiddel etter sin død. Det er på tide å avslutte dette bedraget.

SLAGET PÅ STIKLESTAD: Olsok feires fortsatt, blant annet med spelet om Heilag Olav. Her fra generalprøven i 2001, der Paul Ottar Haga spiller Olav den hellige. Foto: NTB Scanpix
SLAGET PÅ STIKLESTAD: Olsok feires fortsatt, blant annet med spelet om Heilag Olav. Her fra generalprøven i 2001, der Paul Ottar Haga spiller Olav den hellige. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag feires Olsok, Olav den helliges dag, med Olavsmesser, Olavsvaker og Olavsfester. Feringen er en etterlevning av kirkens mesterlige manipulering av folket og brukes fortsatt som innramming av slaget på Stiklestad. Olav, helten og martyren, var i virkeligheten en tyrann, som ble omskapt til helgen og politisk virkemiddel etter sin død. Det er på tide å avslutte dette bedraget.

Det er viktig å skille mellom det som vi kan anta faktisk skjedde på Stiklestad, og hva Stiklestad i etterkant har blitt brukt til.

I dag vet vi at Olav ble brukt som et politisk verktøy etter sin død. Målet var å etablere kristendommen som nasjonal religion og å styrke kongemakta over regionale ledere. Det var lite ved Olavs handlinger som tyder på at han var spesielt hellig. Tvert om var han, selv for sin egne tid, en usedvanlig brutal person som brukte vold og mord som virkemiddel for å skaffe seg og holde på makt.

Hellighet var det kirken tilførte hans ettermæle. Helgengjøringen skjedde et år etter hans død, i en meterlig «pressekonferanse» hvor Olavs kropp ble vist frem, med et haleheng av mirakler og mystiske hendelser. Senere undersøkelser viser at Olavs lik antakeligvis var tørket slik at en kunne vise han frem som «begravd levende».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer