Det tyrkiske miljøet i Norge har reagert kraftig på et nytt verk Rosenkrantz' gate i Oslo, og mener at hovedstaden hedrer en terrorist i sine gater.
«Rojava: The Women’s Revolution» er et portrett av kurdiske frihetsforkjempere, og hedrer deres kamp i Rojava i Vest-Kurdistan, nordøst i dagens Syria.
Men kunstverket inneholder et sitat av Abdullah Öcalan, grunnleggeren av PKK, en kurdisk politisk og militær organisasjon som har som formål å frigjøre de kurdiske områdene i Tyrkia, Syria, Iran og Irak.

Oslo kommune mottok flere klager på kunstverket, men har vært fast bestemt på at det ikke skal tas ned. Nå har også tyrkiske myndigheter kastet seg inn i debatten, og ber Oslo om å fjerne kunstverket.
- Jeg skvatt

Mener terrorist hedres i Oslo
- Slik terrorpropaganda bør stoppes umiddelbart. Vi vil minne alle om at de som tolererer terrorisme kan også bli rammet av det en dag, skriver det tyrkiske utenriksdepartementet i sin pressemelding.
Tonen i pressemeldingen fikk Oslos kulturbyråd Omar Samy Gamal (SV) til å sperre opp øynene.
- Jeg skvatt da jeg så at tyrkisk UD har sendt den pressemeldingen de gjorde om et midlertidig kunstverk i Oslo. Jeg synes dette er drøyt. Oslo er tross alt en by som har erfaring med terror, og vårt svar er ikke sensur, sier Gamal til Dagbladet.

Gamal forteller at byrådet har vært i dialog med norsk UD.
- Jeg har ansvar for Oslos tilskudd til kunst og kultur. Oslo kommune har svart det tyrkiske miljøet i Oslo og den tyrkiske ambassaden i Oslo at dette kunstverket er omfattet av ytringsfriheten. Ytringsfriheten betyr også at vi må tåle ytringer som er vanskelige, og som vi er uenige i, sier Gamal.
Utenriksdepartementet sier til Dagbladet at det ikke er naturlig å kommentere denne konkrete saken.
- Utenriksdepartementet uttaler seg ikke om lokale norske myndigheters støtte til sivilsamfunnet. På generelt grunnlag kan vi si at norske myndigheter tydelig forsvarer ytringsfriheten både nasjonalt og internasjonalt, skriver kommunikasjonsrådgiver i UD, Ane Haavarsdatter Lunde, i e-post til Dagbladet.
Langvarig konflikt
Konflikten mellom Tyrkia og PKK går tilbake flere tiår, og organisasjonen blir ansett som en terrorgruppe av både Tyrkia, USA, NATO og EU.
Kunstneren selv, Gelawesh Waledkhani, er kurder fra Irak. Hun mener at det ikke er mulig å fortelle historien til kvinner fra Midtøsten uten å sitere til Abdullah Öcalan.
- Det er akkurat som å snakke om kampen mot rasisme og apartheid i Sør-Afrika uten å nevne Nelson Mandela, sa Waledkhani til Dagbladet forrige uke.
Norsk-tyrkere har på sin side argument med at PKK er anerkjent som en terrororganisasjon og alt som kan assosieres med organisasjonen har derfor ingen plass i det offentlige bybildet.
Seniorforsker ved Institutt for fredsforskning og Tyrkia-ekspert, Pinar Tank, forklarer at pressemeldingen fra Tyrkia kan være et forsøk på å forsvare tyrkiske interesser.
- Tyrkiske myndigheter har i mange tiår fryktet at kurdernes krav om autonomi kan bety slutten på den tyrkiske staten. I deres øyne er det provoserende at Öcalans sitat er på en vegg i Oslo. Det gir han og kurdernes kamp symbolsk makt, sier Tank til Dagbladet.