KOMMENTARER

Tyrkia får ingen «tampong» i Syria og EU får ingen «tampong» i Tyrkia

Alt har gått galt for Tyrkia og president Recep Tayyip Erdogan i krigen i Syria, men tyrkerne har fått et nakketak på EU.

STIVT: Hjertelige smil passer ikke på forholdet mellom Tyrkia og EU om dagen. Presidenten i Tyrkia, Recep Tayyip Erdogan, tok imot den tyske forbundskansleren, Angela Merkel, i Ankara mandag. Han har kommet i et håpløst uføre i krigen i Syria. Men han har et nakkegrep på EU, og Merkel kom for å be om hjelp. I det minste er de enige om å fordømme Russlands bombing av Aleppo i Syria. Foto:  Yasmin Bulbul / AP / Scanpics / Presidentens pressekontor
STIVT: Hjertelige smil passer ikke på forholdet mellom Tyrkia og EU om dagen. Presidenten i Tyrkia, Recep Tayyip Erdogan, tok imot den tyske forbundskansleren, Angela Merkel, i Ankara mandag. Han har kommet i et håpløst uføre i krigen i Syria. Men han har et nakkegrep på EU, og Merkel kom for å be om hjelp. I det minste er de enige om å fordømme Russlands bombing av Aleppo i Syria. Foto: Yasmin Bulbul / AP / Scanpics / Presidentens pressekontor Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Tyrkia, som først og fremst vil styrte regimet til president Bashar al-Assad i Syria, ønsker å opprette et friområde nord i Syria - med flyforbud - for å samle de syriske flyktningene der. Det skulle virke som en «tampong» for å stanse flommen av syrere inn i Tyrkia. Men president Erdogan får ikke sin syriske «tampong».

EU, som fortvilt forsøker å stanse strømmen av flyktende til Europa, ønsker å bruke Tyrkia som «tampong». EU ber Tyrkia slippe inn flyktningene fra Syria og så holde flest mulig på plass i Tyrkia, med økonomisk hjelp fra EU. Men Tyrkia vil ikke være en «tampong» for EU.

(For ordens skyld: Ordet «tampong» er et fransk uttrykk som brukes, lett komisk, av diplomater og journalister i EU om en propp som stanser lekkasjer.)

Det har nå samlet seg om lag 35 000 mennesker i regn og kulde ved den tyrkisk-syriske grensa, som Tyrkia har stengt for alle andre enn hardt skadde og alvorlig sjuke. Ytterligere 600 000 syrere kan komme på grunn av Russlands harde bombing av opprørerne mot Assad i Aleppo, Syrias tidligere økonomiske hovedstad og største by, advarer tyrkiske myndigheter. Byen kan falle i Assads hender. Fra før av huser Tyrkia om lag 2,5 millioner syrere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer