Tyrkia må velge

Ingress

Meninger

Mens kampene fortsetter å rase i og rundt den syriske byen Kobani, som grenser til Tyrkia, pågår en diplomatisk kamp om hvordan man skal få styrkene fra IS, den såkalte islamske stat, ut av området og hvordan den humanitære katastrofen kan begrenses eller stanses. Da Natos generalsekretær Jens Stoltenberg møtte utenriksminister Mevlüt Cavusoglu i Tyrkia i går, ble han bedt om at Nato vurderer å opprette en flyforbudssone og en buffersone i grenseområdene mellom Syria og Tyrkia, inne på syrisk område. Dette har ikke vært noe diskusjonstema i Nato, sa Stoltenberg.

For Tyrkia er en flyforbudssone viktig fordi landet ikke ønsker syriske fly over området. Syrias president Bashar Assad er en større fiende for tyrkerne enn IS. Men politisk er en flyforbudssone umulig, så lenge Assad har russerne og kineserne på sin side i FNs sikkerhetsråd. USA har fått grønt lys til å være hovedaktør i «koalisjonen av de villige», der om lag 60 land støtter kampen mot IS i Irak og et mindre antall i Syria. Men prisen er at det ikke krummes et hår på Assads hode.

Myndighetene i Ankara må imidlertid velge mellom IS og Assad. Derfor er de nå også utsatt for et sterkt press for å kutte kravet om en flyforbudssone og bare gå inn for en buffersone. Men selv om de går med på dette, vil det ikke bli noen lett kamp å få IS ut av denne sonen og sikre syrerne og de syriske kurderne et område der de ikke vil bli forfulgt. Hvem skal stå for den militære kampen når de syriske kurderne ved hjelp av kurdere i Tyrkia ikke klarer det? Det snakkes løst om at Tyrkia, en av verdens største militærmakter, kan handle sammen med arabiske land og med støtte fra FN, men saken er at ingen land ønsker å sette inn bakkestyrker i denne hengemyra.

Kurderne i Syria ledes militært av YPG, den væpnede greinen av organisasjonen Demokratiske Forsvarsenheter. Denne gruppa regner tyrkiske myndigheter som et underbruk av den kurdiske separatistbevegelsen PKK, og derfor er tyrkerne lite interessert i å støtte den i kampen mot IS. Men de må trolig ta et valg her også. Det ulmer i den kurdiske befolkningen i Tyrkia fordi landet ikke lar kurdere få dra til Syria for å kjempe sammen med sine etniske brødre der. Uten tyrkiske innrømmelser vil alt fortsette som før.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.