LEDER

Tyrkia må velge

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Mens kampene fortsetter å rase i og rundt den syriske byen Kobani, som grenser til Tyrkia, pågår en diplomatisk kamp om hvordan man skal få styrkene fra IS, den såkalte islamske stat, ut av området og hvordan den humanitære katastrofen kan begrenses eller stanses. Da Natos generalsekretær Jens Stoltenberg møtte utenriksminister Mevlüt Cavusoglu i Tyrkia i går, ble han bedt om at Nato vurderer å opprette en flyforbudssone og en buffersone i grenseområdene mellom Syria og Tyrkia, inne på syrisk område. Dette har ikke vært noe diskusjonstema i Nato, sa Stoltenberg.

For Tyrkia er en flyforbudssone viktig fordi landet ikke ønsker syriske fly over området. Syrias president Bashar Assad er en større fiende for tyrkerne enn IS. Men politisk er en flyforbudssone umulig, så lenge Assad har russerne og kineserne på sin side i FNs sikkerhetsråd. USA har fått grønt lys til å være hovedaktør i «koalisjonen av de villige», der om lag 60 land støtter kampen mot IS i Irak og et mindre antall i Syria. Men prisen er at det ikke krummes et hår på Assads hode.

Myndighetene i Ankara må imidlertid velge mellom IS og Assad. Derfor er de nå også utsatt for et sterkt press for å kutte kravet om en flyforbudssone og bare gå inn for en buffersone. Men selv om de går med på dette, vil det ikke bli noen lett kamp å få IS ut av denne sonen og sikre syrerne og de syriske kurderne et område der de ikke vil bli forfulgt. Hvem skal stå for den militære kampen når de syriske kurderne ved hjelp av kurdere i Tyrkia ikke klarer det? Det snakkes løst om at Tyrkia, en av verdens største militærmakter, kan handle sammen med arabiske land og med støtte fra FN, men saken er at ingen land ønsker å sette inn bakkestyrker i denne hengemyra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer