STÅR PÅ SITT: Den danske regjeringen og statsminister Helle Thorning-Schmidt sier den ikke vil fortie de tragiske hendelsene fra 1915. Foto: AP Photo/Virginia Mayo.
STÅR PÅ SITT: Den danske regjeringen og statsminister Helle Thorning-Schmidt sier den ikke vil fortie de tragiske hendelsene fra 1915. Foto: AP Photo/Virginia Mayo.Vis mer

Tyrkia raser over folkemordstatue i København

Diplomatisk trøbbel for danskene.

(NTB-Ritzau): En skulptur som skal stilles ut i den danske hovedstaden til minne om massedrapene på armenere, er umoralsk, mener den tyrkiske ambassaden i København.

Skulpturen som skal stå på Kultorvet i København, er 9 meter høy og lyser i mørket. 
Den skal stilles opp ti dager i mai for å markere at det er gått 100 år siden Det osmanske rikets massedrap på armenere.Det er «moralsk uholdbart og juridisk ubegrunnet», skriver den tyrkiske ambassaden i en epost til Politiken.

- Vi er skuffet over at en skulptur som beskriver hendelsene i 1915 som et folkemord, skal stilles opp på en av de store plassene i København, skriver ambassaden.

Danmarks utenriksminister Martin Lidegaard vil ikke kommentere skulpturen.

- Den danske regjeringen fortier ikke omfanget av de tragiske hendelsene i 1915, men har ikke offisielt anerkjent de som et folkemord. Vår holdning er at det bør overlates til historikere, skriver han i en epost til avisen.

Mens over 20 land og en rekke historikere anser drapene som folkemord, benekter Tyrkia blankt anklagen.Det er et amerikansk-armensk studio som har fått tillatelse til å stille ut skulpturen, som heter «The Draem» 

©NTB