KOMMENTARER

Tyrkia, USA og kurderne

USA og Tyrkia står sammen, i hver sin krig. I krigen(e) i Syria og Irak er det nå veldig mange deltakere, men det er visst alltid plass til flere, skriver Einar Hagvaag.

KOBANE: Kurdiske styrker, hvor kvinner deltar i kamp, erobret byen Kobane i Syria etter voldsomme kamper mot ultra-islamistene i IS. USA slapp ned våpen til dem fra fly, noe som gjorde president Recep Tayyip Erdogan rasende. Foto: Alexandro Auler / Scanpix / Redux
KOBANE: Kurdiske styrker, hvor kvinner deltar i kamp, erobret byen Kobane i Syria etter voldsomme kamper mot ultra-islamistene i IS. USA slapp ned våpen til dem fra fly, noe som gjorde president Recep Tayyip Erdogan rasende. Foto: Alexandro Auler / Scanpix / Redux Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

USA og Tyrkia har lenge vært uenige om hva som må gjøres i Syria. For den tyrkiske presidenten, Recep Tayyip Erdogan, er regimet til president Bashar al-Assad i Syria den største faren og må styrtes først. Ultra-islamistene i Den Islamske Staten (IS) fikk krysse grensa mellom Syria og Tyrkia med forsyninger, penger og krigere, trolig fordi Erdogan fant dem nyttige i kampen mot Assad. Tyrkiske soldater sto og så på da kurdiske styrker var omringet i byen Kobane. USA ga kurderne flystøtte og slapp ned våpen til dem, noe som gjorde Erdogan rasende, og kurderne jagde ut IS.

For president Barack Obama i USA dreier det seg først og fremst om å nedkjempe IS i både Syria og Irak, så får heller Assad vente til etterpå. I begge land har de kurdiske styrkene vært de eneste pålitelige og kampdyktige støttespillerne på bakken. I Syria har Folkets Forsvarsenheter (YPG) erobret landområdet langs grensa til Tyrkia fra grensa mot Irak i øst til Jarabulus ved elva Eufrat i vest. De holder også et område helt nordvest i Syria. Mellom disse holder IS et område langs 90 kilometer av grensa til Tyrkia, et område YPG forsøker å erobre for å ha et sammenhengende frigjort land langs hele grensa.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.