DIKTER OG OPPOSISJONELL: Den tyrkiske forfatteren Yasar Kemal døde fredag etter å ha ligget på sykehus siden januar. Han var landets største og best kjente forfatter i nyere tid og kandidat til Nobelprisen. I en periode bodde han i Sverige etter å ha blitt forfulgt av regimet for sin kritiske holdning. Foto: Fredrik Wandrup
DIKTER OG OPPOSISJONELL: Den tyrkiske forfatteren Yasar Kemal døde fredag etter å ha ligget på sykehus siden januar. Han var landets største og best kjente forfatter i nyere tid og kandidat til Nobelprisen. I en periode bodde han i Sverige etter å ha blitt forfulgt av regimet for sin kritiske holdning. Foto: Fredrik WandrupVis mer

Tyrkias dikterhøvding Yasar Kemal er død

Folkets store dikter ble 91 år gammel.

• Les også Dagbladets intervju med ham fra 2007: Et sterkt møte med trollmannen fra Tyrkia

- Jeg er verken den første eller eneste tyrkiske romanforfatteren, men den mest kjente, sa Yasar Kemal da jeg møtte ham i Istanbul for åtte år siden. Kemal var i alle år kandidat til Nobelprisen.

Men da det endelig var Tyrkias tur, ble det Orhan Pamuk som fikk prisen, i 2006. Kemal var en av de første som sendte sine gratulasjoner.

Kemal har ligget på sykehus siden januar, med hjerte og lunge-komplikasjoner. Lørdag var det slutt. Et stort tre går i bakken når Kemal blir borte.

Opposisjonell

Den tyrkiske statsministeren Ahmet Davutoglu har sagt i en uttalelse at han føler sorg ved «tapet av en stor forfatter og kunstner». Han framhevet også Kemals «opposisjonelle holdning og vilje til å uttrykke sannheten uten forbehold i tider da det å snakke sant var vanskelig».

Han har vært landets ledende forfatter siden han debuterte med romanen «Magre Mehmed» i 1955. Han ble født i Cucurova i Osmaniye-provinsen i 1923 av fattige, kurdiske innvandrere.

På morssiden kom han fra en slekt av fredløse og banditter. Faren ble drept med kniv foran øynene på ham da han var fem år gammel, en opplevelse som gjorde at han mistet taleevnen i flere år framover. Selv mistet han et øye i en knivkamp da han var guttunge.

Men han var fascinert av fortellinger og eventyr fra han var liten og brukte mye legendestoff og overleverte, dramatiske historier i sine romaner etter at han ble forfatter.

Dømt til fengsel

Jeg spurte ham om hvilke forfattere han betraktet som store i nyere tid, og han svarte:

- Svært få. For å være stor, må man skape noe nytt. Enkelte hevder at de klarer å skrive en ny type roman. De tror de er geniale og at romanfantasien kommer fra himmelen. Det gjør den ikke. Det fins svært få genier. Cervantes, Shakespeare, Moliere, kanskje Gogol og Stendhal. De store mestrene. Vi andre er små, svake skapninger. Vi klarer ikke å skape noe genialt. Men vi kan formulere noe som er viktig.

Blant den kurdiske befolkningen var Kemal en stor helt. Han var selv opposisjonell hele livet. Han ble gjentatte ganger arrestert som fremtredende medlem av marxistpartiet og ble i 1995 dømt til en fengselsstraff på 20 måneder etter å ha skrevet en artikkel der han kritiserte regimets undertrykkelse av minoriteter, spesielt kurdere.

Samlet folkeviser

Kemal jobbet i ungdommen som gårdsarbeider. Han arbeidet for rike landeiere, men lærte i all hemmelighet fattige jordbrukere hvordan de kunne stjele vann til buskapen sin. Fordi han kunne lese og skrive tok han også oppdrag som brevskriver for analfabeter. Seinere ble han journalist.

Han var en dyktig sanger og reiste i en periode omkring og opptrådte. Han gjorde et stort arbeid med å samle inn folkeviser, utgitt i en egen samling i 1943.

Debutromanen ble en stor suksess. Kemal ble oversatt til 40 språk, og ni av hans bøker er filmet. På norsk kom «Magre Mehmed» (norsk oversettelse 1971), «Tistlene brenner» (1974), «Legenden om Ararat» (1975), «Legenden om de tusen okser» (1976) og «Ensomme Salman» (1999). Om sitt eget forfatterskap sa Kemal:

 - Mine bøker kommer ikke fra himmelen, men fra tyrkisk poesi og fabler, som jeg har studert hele livet. Jeg har forsøkt å bruke poesi i min romanprosa. Men hver nye bok er en utfordring. Når du skriver en ny roman, må du hver gang skape et nytt språk. Det forsøker jeg å gjøre. Jeg skriver ikke for meg selv, som mange andre. Jeg skriver for folket.

Dyster framtid
Han var ikke spesielt optimistisk med tanke på framtida. Om Tyrkias forhold til EU sa han:

 - I Tyrkia fins krefter som ikke ønsker demokrati. Hvis vi ikke klarer å undertrykke disse kreftene, er EU-medlemskap umulig. Hvis da ikke de europeiske landene plutselig synes det vil være moro å ha et diktatur med i klubben sin.

Og apropos statsministerens uttalelse om Kemals vilje til å uttrykke sannheten:

- Sannhet er erstattet med løgn. Og løgnen ødelegger mennesket. Hele Europa er gjennomboret av løgn. Så hvordan skal noen kunne skape en sann roman?