Tyrkias dikterhøvding Yasar Kemal er død

Folkets store dikter ble 91 år gammel.

DIKTER OG OPPOSISJONELL: Den tyrkiske forfatteren Yasar Kemal døde fredag etter å ha ligget på sykehus siden januar. Han var landets største og best kjente forfatter i nyere tid og kandidat til Nobelprisen. I en periode bodde han i Sverige etter å ha blitt forfulgt av regimet for sin kritiske holdning. Foto: Fredrik Wandrup
DIKTER OG OPPOSISJONELL: Den tyrkiske forfatteren Yasar Kemal døde fredag etter å ha ligget på sykehus siden januar. Han var landets største og best kjente forfatter i nyere tid og kandidat til Nobelprisen. I en periode bodde han i Sverige etter å ha blitt forfulgt av regimet for sin kritiske holdning. Foto: Fredrik Wandrup Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Les også Dagbladets intervju med ham fra 2007: Et sterkt møte med trollmannen fra Tyrkia- Jeg er verken den første eller eneste tyrkiske romanforfatteren, men den mest kjente, sa Yasar Kemal da jeg møtte ham i Istanbul for åtte år siden. Kemal var i alle år kandidat til Nobelprisen.

Men da det endelig var Tyrkias tur, ble det Orhan Pamuk som fikk prisen, i 2006. Kemal var en av de første som sendte sine gratulasjoner.

Kemal har ligget på sykehus siden januar, med hjerte og lunge-komplikasjoner. Lørdag var det slutt. Et stort tre går i bakken når Kemal blir borte.

Opposisjonell

Den tyrkiske statsministeren Ahmet Davutoglu har sagt i en uttalelse at han føler sorg ved «tapet av en stor forfatter og kunstner». Han framhevet også Kemals «opposisjonelle holdning og vilje til å uttrykke sannheten uten forbehold i tider da det å snakke sant var vanskelig».

Han har vært landets ledende forfatter siden han debuterte med romanen «Magre Mehmed» i 1955. Han ble født i Cucurova i Osmaniye-provinsen i 1923 av fattige, kurdiske innvandrere.

På morssiden kom han fra en slekt av fredløse og banditter. Faren ble drept med kniv foran øynene på ham da han var fem år gammel, en opplevelse som gjorde at han mistet taleevnen i flere år framover. Selv mistet han et øye i en knivkamp da han var guttunge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.