LEDER

Tyrkias eget spill

Klikk for ingress.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Tyrkias kuvending inn i krigen i Irak og Syria er et vendepunkt, men til hva? Etter lang tids masing får USA bruke militære flyplasser i Tyrkia nær den syriske grensa til sine flyangrep mot Den Islamske Staten (IS). Tyrkia har tidligere latt IS få nesten fritt leide inn i landet fordi IS er i krig mot regimet til president Bashar al-Assad i Syria. Nå deltar Tyrkia i krigen mot IS, men angriper samtidig de kurdiske styrkene både i Syria og Irak. For USA med allierte har kurderne vist seg som de eneste pålitelige allierte på bakken i krigen mot IS både i Syria og Irak. I Syria har de, med flystøtte, drevet IS ut av Kobane og Tel Abyad, og Folkets Forsvarsenheter (YPG) har frigjort ei landstripe langs den tyrkiske grensa.

Det er det kurdiske partiet Demokratisk Union (PYD) som er den samlende krafta i YPG og Tyrkia regner dette som et underbruk av det forbudte tyrkiske partiet Kurdistans Arbeiderparti (PKK). President Recep Tayyip Erdogan har i drøyt to år hatt våpenhvile med PKK og forhandlet om fred. Nå er våpenhvilen brutt. Tyrkia har hatt et godt forhold til den nærmest uavhengige kurdiske staten i Nord-Irak, men angriper nå mål der.

Tyrkia driver sitt eget spill. På tyrkisk jord kan det nå komme angrep både fra kurdiske grupper og IS. Politisk uro kan spre seg til Tyrkia. Erdogan og Rettferds- og Utviklingspartiet (AKP) tapte flertallet i parlamentet i forrige måned og har ikke klart å finne en regjeringspartner. Det kunne ha vært det kurdiske Demokratisk Folkeparti (HDP), som kunne ha hjulpet godt i fredsforhandlingene med PKK. Denslags går nå i vasken. Erdogan vil kanskje piske opp frykten for kurderne og utskrive nyvalg i høst i håp om å vinne flertall.

Samtidig frykter nok Tyrkia for Iran, som er tatt inn i varmen av USA og er en støttespiller i krigen mot IS. For USA og allierte blir dette en uhyre krevende balansekunst. USA trenger kurdiske styrker på bakken mot IS, og Nato-soldater driver opplæring av dem i Nord-Irak. USA får stilltiende lov å bombe IS i Syria av Assad. Iran hjelper i krigen mot IS, men støtter Assad. Tyrkia vil styrte Assad og kriger samtidig mot både IS og kurderne.

Tyskland ber Tyrkia være tilbakeholden. Å dra Tyrkia inn i dette innfløkte maktspillet kan ende som et skrekkelig feilgrep.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer