DEMONSTRASJON: Bildet fra det tyrkiske partiet CHPs pressekontor viser deltakere i den lange Marsjen for rettferdighet som går fra Ankara til Istanbul.
DEMONSTRASJON: Bildet fra det tyrkiske partiet CHPs pressekontor viser deltakere i den lange Marsjen for rettferdighet som går fra Ankara til Istanbul.Vis mer

Tyrkia

Tyrkias opposisjon har tatt beina fatt i en 45 mil lang marsj

Titusener har deltatt når folketoget kommer i mål.

Kommentar

I kvelende hete beveger et tog av mennesker seg, til fots, langs den 45 mil lange strekningen fra Ankara til Istanbul. De bærer røde bannere og plakater med påskriften «adalet» – «rettferdighet». Marsjen for rettferdighet startet 15. juni, dagen etter at et parlamentsmedlem fra det tyrkiske opposisjonspartiet CHP, Enis Berberoglu, ble dømt til 25 års fengsel.

I fjor vedtok nasjonalforsamlingen i Tyrkia at representantene ikke lenger skal ha rettslig immunitet. Vedtaket tok sikte på å ramme de prokurdiske parlamentsmedlemmene, men Enis Berberoglu er den første som er dømt. Han straffes for å ha overlevert en video som inneholder angivelige statshemmeligheter til opposisjonsavisa Cumhuriyet. Videoen viser at tyrkiske hemmelige tjenester fraktet våpen inn i Syria i 2014. To journalister fra Cumhuriyet er også tiltalt i saken.

Når Marsjen for rettferdighet, under ledelse av CHP-leder Kemal Kilicdaroglu, kommer fram til fengselet i Istanbul førstkommende søndag, vil mer en 20000 tyrkere ha deltatt. De har sammenliknet seg med Gandhis berømte saltmarsj i 1930, da tusener av indere sluttet seg til underveis i protest mot det britiske kolonistyret.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har truet marsjdeltakerne med rettslig forfølgelse, men foreløpig har politiet latt de marsjerende gå i fred. Erdogan-tilhengere har trakassert folk underveis, men oppslutningen om demonstrasjonen er stor, til tross for unntakstilstanden i landet som tar sikte på å kvele nesten all kritikk av regimet.

Den straffedømte parlamentarikeren Berberoglu er selv journalist, og langt fra den eneste i yrkesgruppa som er arrestert. Blant de mer enn 50000 som sitter i tyrkiske fengsler fordi de er kritiske til Erdogans autoritære og religiøst konservative regime, er det mer enn 170 journalister. Bortimot 140000 tyrkere er sagt opp fra jobbene sine, deriblant flere tusen akademikere, lærere, dommere og statsansatte. Det er en massiv utrensking av Erdogans meningsmotstandere som foregår i Tyrkia nå. Forfattere stilles for retten fordi de har kjent noen som har kjent noen osv., som har vært kritiske til presidentens styre. Tyrkisk PEN har gitt sin støtte til marsjen, der PEN-leder Zeynep Oral selv er blant deltakerne.

Ifølge uttalelser fra Erdogans partifeller i AKP står marsjdeltakerne i ledtog med terrorister og folk som planla fjorårets mislykte militærkupp. Erdogan selv har antydet at opposisjonsleder Kemal Kilicdaroglu kan havne i fengsel på grunn av marsjen. Mange mener at det i så fall vil være et feilgrep, fordi det vil kunne gjøre CHP-lederen til en enda større martyr enn den fengslede parlamentarikeren. Marsjen som snegler seg mot Istanbul akkurat nå, har til og med beskyttelse fra en gruppe politimenn og militære.