STANSER MEDIER: Tyrkiske myndigheter, her representert ved president Recep Tayyip Erdogan, har besluttet å stenge i alt 87 medier. Foto: Scanpix
STANSER MEDIER: Tyrkiske myndigheter, her representert ved president Recep Tayyip Erdogan, har besluttet å stenge i alt 87 medier. Foto: ScanpixVis mer

Tyrkias regjering legger ned 131 medier etter kuppforsøk

Tyrkiske myndigheter har besluttet å stenge i alt 131 medier, både lokale og nasjonale. Blant dem er 45 aviser og 16 TV-kanaler.

(NTB / Dagbladet): Avgjørelsen omfatter også 23 radiostasjoner, tre nyhetsbyråer, 15 blader og tidsskrifter og 29 utgivere, opplyser tyrkiske myndigheter.

Beslutningen er tatt i kjølvannet av kuppforsøket tidligere i juli.

TOK OVER: Soldater tok seg for snart to uker siden inn i flere av de store mediehusene i Tyrkia, her CNN Turk. Video: CNN Vis mer

Opplysningene onsdag kveld kommer etter at det tidligere samme dag ble kjent at det er utstedt arrestordre på flere titall journalister i landet.

Tyrkias statsminister Binali Yildirim har uttalt at utrenskningene etter kuppforsøket ikke er over, og at det kan komme flere arrestasjoner.

I et intervju med Sky News sier Yildirim at etterforskningen pågår, og at det fortsatt er personer som myndighetene leter etter.

- Prosessen er ikke over, sier statsministeren.

Brende bekymret

Utenriksminister Børge Brende (H) uttrykte tidligere onsdag sterk bekymring for rettssikkerheten i Tyrkia som følge av masseoppsigelser i flere offentlige sektorer. En rekke lærere, akademikere og ansatte i rettsvesenet har fått sparken.

- Vi har sett en negativ utvikling i Tyrkia de seneste årene når det gjelder menneskerettigheter. Det er avgjørende at kuppforsøket ikke brukes til å bringe opposisjonelle stemmer til taushet, sier Brende.

KLAR TALE: Den tyrkiske presidenten Tayyip Erdogan har sagt at det bare var en liten del av militæret som ville kuppe landet. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Han understreker at Norge støtter den demokratisk valgte regjeringen i Tyrkia, og han mener det er nødvendig med et rettsoppgjør for de ansvarlige bak kuppforsøket.

Men samtidig har han merket seg at tyrkiske myndigheter vurderer å gjeninnføre dødsstraff, og han minner om at «tortur under enhver omstendighet er forbudt».

Generaler sparkes

Det tyrkiske militæret meldte onsdag at nærmere 1.700 offiserer er tatt ut av tjeneste, deriblant 149 generaler, som følge av kuppforsøket. Det tyrkiske forsvaret har til sammen rundt 350 generaler og admiraler.

En rekke medier hadde allerede før onsdag blitt stengt, og mange journalister har mistet presseakkrediteringen sin. Onsdag utstedte myndighetene arrestordrer på ytterligere 47 journalister, alle tidligere reaksjonsmedlemmer i avisen Zaman.

Brende har denne uken hatt en lengre samtale med Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu der han ifølge UD uttrykte sin bekymring, spesielt når det gjelder situasjonen for journalister og akademikere.

Tirsdag diskuterte han utviklingen med andre europeiske utenriksministre, som i likhet med Brende er sterkt bekymret for utviklingen i Tyrkia.

KUPPFORSØKET: Militære styrker prøvde å ta over makten i Tyrkia. President Erdogan sitter fortsatt med makten. Dette er en oversikt over hva som har skjedd i Tyrkia. Video: CNN/Reuters/Scanpix/Storyful/AP. Vis mer

Liten støtte

Ledelsen for den tyrkiske hæren opplyser at 8.651 av dens medlemmer deltok i kuppforsøket. Dette tilsvarer 1,5 prosent av landets væpnede styrker.

- Tallene viser at en overveldende del av de væpnede styrker var motstandere av kuppet, heter det i uttalelse fra hæren.

En oversikt over det materiellet som kuppmakerne rådde over, viser at de hadde 24 kampfly, 37 helikoptre, 246 panserkjøretøyer, blant dem 74 stridsvogner, og tre skip.

Tyrkias væpnede styrker er NATOs nest største og teller 680.000 soldater og sivilt ansatte.

Energiminister Berat Albayrak opplyste onsdag at tyrkiske myndigheter allerede før kuppforsøket hadde planer om en større utrenskning av opposisjonelle som sympatiserer med eksilpredikanten Fethullah Gülen, som bor i USA.

ADVARER: Utenriksminister John Kerry er klar i sin tale over at uttalelsene fra Tyrkia ikke vil gå upåaktet hen. I en uttalelse fra USAs utenriksdepartement heter det at slike beskyldninger er falske og skadelige. Video: NTB Scanpix Vis mer

Energiministeren, som er svigersønn av president Recep Tayyip Erdogan, antydet at klikker i de væpnede styrker følte at de måtte aksjonere, da de visste at de var i ferd med å bli rensket ut.

Bekymret for pressefriheten

Også før kuppforsøket var mange bekymret for pressefriheten i Tyrkia.

Blant andre har USAs president Obama tidligere uttalt at han mener at den «tilnærmingen landets myndigheter har hatt til pressen er noe som kan lede dem ned en veldig bekymringsfull vei».

Dagbladets utenrikskommentator Einar Hagvaag skrev i mars om presidentens knebling av kritiske stemmer i Tyrkia: I Erdogans grep

I februar ble Aftenpostens korrespondent Silje Kampesæter kastet ut av Tyrkia, uten noen offisiell begrunnelse for hvorfor hun var uønsket i landet.

LEVER BAK SPERRINGER: Dagbladet besøkte Istanbul tidligere i år, og intervjuet blant andre fungerende redagtør Tahir Yurtseven (bildet) i den tyrkiske avisa Cumhuriyet, hvis redaktør Can Dündar og journalist Erdem Gül ble fengslet på ubestemt tid for å ha skrevet kritisk om Tyrkia og president Erdogan. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
LEVER BAK SPERRINGER: Dagbladet besøkte Istanbul tidligere i år, og intervjuet blant andre fungerende redagtør Tahir Yurtseven (bildet) i den tyrkiske avisa Cumhuriyet, hvis redaktør Can Dündar og journalist Erdem Gül ble fengslet på ubestemt tid for å ha skrevet kritisk om Tyrkia og president Erdogan. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer

Tidligere i år besøkte Dagbladet den tyrkiske avisa Cumhuriyet i Istanbul, som har vært i hardt vær etter at de avslørte at den tyrkiske regjeringa angivelig sender våpen inn i Syria. Blant annet ble avisas redaktør Can Dündar fengslet, tiltalt for spionasje.

- Personen som laget denne historien, vil betale en høy pris. Jeg kommer ikke til å la ham slippe unna ustraffet, sa Erdogan i et intervju etter bildene ble publisert.

SNAKKER UT: I et eksklusivt intervju med CNN snakker Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan blant annet om innføring av dødsstraff og utlevering av Gülen. Video: CNN Vis mer
DETTE ER BAKGRUNNEN: President Recep Tayyip Erdogan har hisset på seg flere under hans politiske karriere. CNNs Becky Anderson gir en kort oppsummering. Video: CNN / Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer