Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tyrkisk politi brukte vannkanoner for å bryte seg inn i redaksjonen til landets største avis

- Hele mediesituasjonen der borte nå er en tragisk vits, sier William Nygaard.

(Dagbladet): - I praksis betyr dette slutten på mediefrihet i Tyrkia. Media har alltid vært under press, men det har aldri vært så åpenbart, sier avisen Zamans sjefredaktør Sevgi Akarçe?me til Reuters.

Uttalelsen kom etter at regjeringen tok kontroll over Zaman, som er Tyrkias største avis, ifølge The Guardian.

Tidlig lørdag morgen tok tyrkisk politi i bruk tåregass og vannkanoner for å fjerne flere tusen demonstranter som hadde samlet seg utenfor avisens redaksjonslokaler i Istanbul.

Deretter tok politi seg inn i redaksjonslokalene med makt, og eskorterte avisens medarbeidere ut av bygningen. Senere har det også dukket opp opplysninger om at myndighetene skjøt mot folkemengden med gummikuler.

Talerør Morten Myksvoll, redaktør i Tyrkisk Politikk, sier til Dagbladet at tyrkiske domstoler har ansatt en bobestyrer som skal kontrollere Zaman, som er den største avisen i Tyrkia.

Zaman har et opplag på om lag 800 000 aviser, men er «ikke veldig dominerende», ifølge Myksvoll.

SKADET: Journalister hjelper en kvinne som lørdag ble skadet i opptøyene mellom tyrkisk politi og demonstranter som hadde samlet seg utenfor avisen Zamans lokaler i Istanbul. Foto: NTB Scanpix
STERKE FØLELSER: En kvinne gråter etter at demonstrasjonen utenfor avislokalene til Zaman ble voldelige lørdag. Foto: NTB Scanpix
GIKK TIL ANGREP: Flere av demonstrantene utenfor Zamans lokaler lørdag havnet i slagsmål med politiet. Myndighetene svarte med tåregass og gummikuler, ifølge rapporter. Foto: NTB Scanpix
DRAMATISKE SCENER: Istanbul lørdag. Foto: NTB Scanpix
FLERE SKADDE: En kvinne ligger skadd på bakken etter at demonstrasjonen for avisa Zamans pressefrihet tok en voldelig vending lørdag. Foto: NTB Scanpix
KJEMPER FOR FRI PRESSE: Demonstrantene har i helga stått utenfor Zamans lokaler i Istanbul. Foto: NTB Scanpix
KJEMPER FOR FRI PRESSE: Demonstrantene har i helga stått utenfor Zamans lokaler i Istanbul. Foto: NTB Scanpix

- Grunnen til at regjeringen har tatt kontroll over Zaman er at de er anklaget for terrorpropaganda, forteller redaktøren.

- Denne avisa er knyttet til en islamistisk bevegelse, Gülen-bevegelsen, som tidligere var alliert med AKP og regjeringen. Gülen-bevegelsen brøt alliansen i 2013, da de anklaget den tyrkiske regjeringen for stor korrupsjon.

Myksvoll forteller at det ikke er første gang tyrkiske myndigheter har tatt kontroll over medier.

- Flere tv-kanaler og aviser har blitt stengt ned det siste året, sier redaktøren, som tror at Zaman vil bli drevet videre - da under kontroll fra en statsoppnevnt bobestyrer.

- De har ikke den samme friheten til å skrive om det de vil. Avisa blir mer et talerør for regjeringen.

Zaman er ikke den eneste avisen som er under press fra Tyrkias president.

Så sent som i forrige uke skrev Dagbladet om sjefredaktøren og journalisten i avisa Cumhuriyet, som er siktet for spionasje etter at de avslørte lastebiler med våpen på vei fra Tyrkia til Syria.

- Tragisk vits William Nygaard er styreleder i Norsk PEN, verdens ledende ytringsfrihetsorganisasjon. Han mener at regjeringens overtakelse av Zaman er nok et tegn på at dette samfunnet er i rettslig forfall.

- Tyrkia som demokratisk samfunn er rett og slett under avvikling, sier Nygaard.

Han tror overtakelsen har to hensikter for president Recep Tayyip Erdogan:

Å forsterke sitt medieimperium under regimets kontroll, og gi en ytterligere knekk til motstanderen: Gülen-bevegelsen.

- Hele mediesituasjonen der borte nå er en tragisk vits - frykt skapes og selvsensuren dominerer, sier Nygaard, som mener det må være et kjempeproblem at Tyrkia er et NATO-land.

- Det pågår en slags religiøs fascistisk bølge over landet, ledet av president Erdogan, sier demokratiske forkjempere i landet uten å nøle. Utviklingen er i demokratisk og rettslig forstand fullstendig ute av kontroll, og det vil være oppsiktsvekkende om NATO ikke reagerer. Kan vi ha et slikt medlem? Det skaper et kjempedilemma for allierte, og er en tragedie for alle demokratiske prosesser og ytringsfriheten med rekkevidde også langt utover Tyrkia.

- Drastisk forverring Tyrkia-ekspert Eugene Schoulgin sier at overtakelsen av Zaman er i tråd med det president Erdogan har gjort tidligere, men mener at avisens størrelse innebærer en opptrapping.

- Zaman er en av landets største aviser. Den er en av de siste avisene som har vært åpen motstander av hans politikk. Man har andre aviser som også er kritiske, men ikke på prinsipiell grunn, slik Zaman har vært, sier Schoulgin.

- Jeg ser på dette som en drastisk forverring av situasjonen i Tyrkia.

Eksperten mener at president Erdogan med sine handlinger setter hele landets rettssystem i tvil, og at han er i ferd med å miste grepet.

DEMONSTRERTE: «Fri presse kan ikke bli brakt til taushet», ropte Zamans støttespillere i demonstrasjonen utenfor avisens lokaler, ifølge The Guardian. Foto: NTB Scanpix
DEMONSTRERTE: «Fri presse kan ikke bli brakt til taushet», ropte Zamans støttespillere i demonstrasjonen utenfor avisens lokaler, ifølge The Guardian. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg mener det er ting som tyder på at han har utviklet sider som grenser mot det psykotiske, sier Schoulgin.

HER SPYLER POLITIET SEG GJENNOM MENGDEN: Tyrkisk politi tok i bruk tåregass og vannkanoner for å fjerne demonstrantene, før de tok seg inn i Zamans redaksjonslokaler med makt. Foto: NTB Scanpix
HER SPYLER POLITIET SEG GJENNOM MENGDEN: Tyrkisk politi tok i bruk tåregass og vannkanoner for å fjerne demonstrantene, før de tok seg inn i Zamans redaksjonslokaler med makt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram