Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Tyrkiske myndigheter arresterer flere journalister enn Kina og Irak

Norske PEN-leder William Nygaard i rettssak i Istanbul i dag.

PROTESTER: En protestbølge ulikt noe det nåværende regimet noensinne har sett herjer tyrkiske byer. Media, kulturfolk og akademikere står i sentrum for bevegelsen. Her fra protester i Gezi-parken på tirsdag. Foto: Tomm W. Christiansen
PROTESTER: En protestbølge ulikt noe det nåværende regimet noensinne har sett herjer tyrkiske byer. Media, kulturfolk og akademikere står i sentrum for bevegelsen. Her fra protester i Gezi-parken på tirsdag. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

(Dagbladet:) En av de største protestbølgene i moderne tyrkisk historie preger bybildet i Istanbul og Ankara. Sentralt i bevegelsen står mediefolk, kulturpersonligheter og akademikere.

Den nobelprisvinnende forfatteren Orhan Pamuk og flere andre kjente tyrkere har nå støttet opp om protestene.

Blant hovedkravene er «en fri og uavhengig presse».

Fredagsrettsak Dagbladet møtte tidligere forlegger William Nygaard på vei til en rettsak i Istanbul.

- Rettsaken skjer i de massive, nye Silivri-fengslet som rommer cirka 15 000 fanger. Det blir en av disse svære masserettsakene, med 30-40 tiltalte, som avholdes der hver fredag. Rettssalen er på størrelse med en idrettshall, sier han og fortsetter:

- Presselosjen står alltid tom.

Zarakolu-familien 70-åringen er nå leder i skribent- og ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN, som er sterkt engasjert i spørsmål knyttet til presse- og forlagsfrihet i Tyrkia.

- Den tiltalte jeg skal følge heter Deniz Zarakolu. Han har sittet i varetekt i to år, og er dermed heldig som får tatt opp saken sin nå - ofte går det fire-fem år. Han aner ikke hva han er tiltalt for, som ofte er tilfellet, men det har nok noe å gjøre med den uavhengige forlagsvirksomheten til familien hans.

Zarakolu-familien driver et lite forlag som særlig har kommet i myndighetenes søkelys for å slippe bøker som forsvarer den kurdiske minoriteten i landet. I fjor ble Deniz' far nominert til Nobels fredspris av svenske stortingsrepresentanter.

- Saken er et bevis på hvor vanskjøttet den tyrkiske rettsstaten er. Tyrkiske myndigheter arresterer flere journalister enn både Kina og Irak, sier Nygaard.

Tvitringsfrihet Som under demonstrasjonene i Iran i 2009 og den arabiske våren, er Twitter et av de viktigste verktøyene for protestene. Men på onsdag ble 25 tvitrere arrestert for sin aktivitet i forbindelse med #occupygezi-protestene.

- Er PEN bekymret for at sensuren vil bli mer effektiv også på sosiale medier?

PRESSEFRIHETSKAMP: William Nygaard møter i rettssaken til Deniz Zarakolu i dag, på vegne av Norske PEN. Foto: Berit Roald / Scanpix
PRESSEFRIHETSKAMP: William Nygaard møter i rettssaken til Deniz Zarakolu i dag, på vegne av Norske PEN. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

- Foreløpig ser vi på Twitter mer som et verktøy enn noe problem. Arrestasjonene viser hvordan skremsel fortsatt er myndighetenes beste våpen mot protester på sosiale medier: de kan ikke kontrollere distribusjonsleddet og stenge tjenestene.

Sensurerer mer Tidligere gjaldt sensuren i stor grad de virkelig betente politiske temaene i Tyrkia - som den kurdiske frihetskampen og de historiske uklarhetene rundt Armenia-krigen. Nå skriver analytikerne at statsminister Recep Tayyip Erdogan reagerer på stadig mer politisk journalistikk, særlig angrep på sin egen person.

- Deler du det inntrykket?

- Definitivt. Erdogan reagerer på stadig mer eiendommelige ting, og går til vanvittige motangrep. Det er ganske uforutsigbart hva han reagerer på, men regimekritikk og blasfemi er to nøkkelord.

Nygaard er oppriktig spent på utfallet av saken mot Deniz Zarakolu i morgen.

- Rettsvesenet er følsomme for hva som skjer i omverdenen. Det gjenstår å se om det vil prege dommen mot Deniz Zarakolu, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling